Hlavní obsah

Koulaři rozdávali podpisy, teď se modlí za dlouhý první pokus

Praha

Přišli na recepci hotelu Clarion Congress, kde je česká výprava ubytována, a hned rozdávali podpisy. „Konečně si lidé začali všímat, že jsme ve špičce,“ usmívá se Tomáš Staněk. „Mně včera volalo asi sedm lidí, v televizi běžely prostřihy, tak si to připomněli. Hecovali mě i kolegové v práci,“ říká Jan Marcell, „v civilu“ technolog výroby a další z tria českých koulařů, kteří čtvrteční kvalifikací začnou cestu za vysněnou medailí.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Koulaři (zleva) Jan Marcell, Tomáš Staněk a Ladislav Prášil v Praze na srazu českého týmu před HME v atletice.

Článek

Může to být cesta pořádně zdlouhavá. Do kvalifikace, která začíná v 18.00, je přihlášeno 33 koulařů, což značí až 99 pokusů. „Bude to strašně dlouhé. Kvalifikace bude těžší než finále,“ tuší Ladislav Prášil, obhájce bronzu z Göteborgu.

Existuje ale cesta, jak ušetřit síly. „Je třeba se modlit, aby to tam padlo prvním pokusem,“ věří v brzké pokoření kvalifikačního limitu 20,55 m čerstvý mistr republiky Marcell.

I Storl je k poražení

Při šampionátu ve Stromovce předvedl své letošní maximum 20,71 m právě v úvodní sérii. Podobně se daří vstupy do soutěží Staňkovi. „Musím to zaklepat, ale teď mívám nejlepší první dva pokusy,“ pochvaluje si svěřenec Petra Stehlíka.

Česká koule prožívá své parádní období. Předloni na mistrovství světa v Moskvě byli ve finále tři čeští siláci, v O2 areně se bilance obměněného tria může opakovat. „Určitě pro nás není nereálné tu bojovat o medaili,“ ví Staněk, druhý muž letošních evropských tabulek.

V cestě za tou úplně nejcennější stojí německý obr David Storl, jasný favorit. „Jestli je k poražení? Na velké soutěži se vždycky vyhecuje,“ tuší Prášil. „K porážení je každý, i když Storl je schopný si dát na 21 metrů kýbl a naházet do něj deset hodů. Ale nad ním nemá cenu přemýšlet, soustředíme se na sebe,“ dodává Marcell, jenž celou kvalifikaci zahájí, naopak Staněk se v soutěži představí jako poslední.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články