Hlavní obsah

Mílař Holuša a výškař Bába budou na HME závodit o medaile

Aktualizováno

Výškař Jaroslav Bába a mílař Jakub Holuša se na halovém mistrovství Evropy probojovali do nedělních finálových závodů. Obhájce bronzu Bába vyhrál kvalifikaci, Holuša si postup zajistil vítězstvím v rozběhu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jaroslav Bába a jeho skok v kvalifikaci.

Článek

Bába se podělil o kvalifikační triumf s Řekem Adónisem Mástorasem a Daniilem Cyplakovem z Ruska, stejně jako oni měl bezchybný zápis na čtyřech postupných výškách. S opravami se přes 228 centimetrů dostalo dalších šest skokanů a na pokusy o kvalifikační limit 231 už se nedostalo. Česká naděje bude v O2 areně bojovat o třetí medaili z HME v řadě. Před bronzem z Göteborgu Bába vybojoval stříbro v roce 2011 v Paříži.

Holuša s přehledem vyhrál závěrečný rozběh na 1500 metrů. V takticky vedeném závodě, jednoznačně nejpomalejším ze čtyř běhů (3:46,62), si počínal zkušeně. Zařadil se na chvost a vyčkával na finiš. Silná zbraň pak pátého muže z patnáctistovky z loňského halového mistrovství světa nezklamala a poslední kolo odběhl nikým neohrožován v čele.

"Když se neutíkalo, tak jsem si počkal. Věděl jsem, že když podřadím a udělám tři rychlé kroky, že je předběhnu všechny," prohlásil Holuša. "Ukázalo se, že jsem na tom moc dobře, ale ukáže se až zítra. Určitě chci medaili," měl jasno.

Postup byl naopak nad síly debutantů na velké akci Milana Kocourka a Jana Friše. Naproti tomu bez boje má účast v nedělním finále na této trati jistou Diana Mezuliáníková, rozběhy žen byly totiž zrušeny.

Dvojnásobné zastoupení v nedělním programu bude mít také český sprint. Do semifinále běhu na 60 metrů se přímo kvalifikoval Jan Veleba ze čtvrtého místa ve svém rozběhu, Petra Urbánková prošla mezi 24 sprinterek díky času. Zdeněk Stromšík a Marek Bakalár vypadli. V trojskoku nestačil Lucii Májkové k postupu do finále ani osobní rekord 13,79 metru.

Český rekordman na stovce Veleba také vybojoval přímý postup z nejpomalejšího běhu, časem 6,71 se na šest setin přiblížil osobnímu rekordu. Na postup bylo třeba běžet 6,72 a Stromšíkovi k tomu chyběly dvě setiny, Bakalárovi sedm.

Naopak Urbánková se z pátého místa v rozběhu vešla mezi čtveřici sprinterek, kterým přímý postup unikl. Její výkon 7,37 byl jen o setinu horší než osobní rekord.

Už v této fázi soutěže potvrdila špičkovou formu favoritka Dafne Schippersová z Nizozemska. Dvojnásobná evropská šampionka z Curychu dosáhla času 7,07, nejlepšího v historii rozběhů na HME.

Kvalifikace a rozběhy:
Muži:
1500 m:
1. Tesfaye (Něm.) 3:40,05
...11. Holuša 3:46,62 - postoupil do finále
12. Friš 3:47,16
27. Kocourek (všichni ČR) 3:56,49 - oba nepostoupili.
Výška:
1. Mástoras (Řec.), Cyplakov (Rus.) a Bába (ČR) všichni 228 - postoupil do finále.
60 m:
1. Kilty a Ujah (oba Brit.) oba 6,57
...
23. Veleba 6,71 - postoupil do semifinále
26. Stromšík 6,74
28. Bakalár (všichni ČR) 6,79 - oba nepostoupili do semifinále.
Ženy:
60 m: 1. Schippersová (Niz.) 7,07
... 21. Urbánková (ČR) postoupila do semifinále.
Trojskok:
1. Kňazjevová (Izr.) 14,40
...
13. Májková (ČR) 13,79 - nepostoupila do finále

Reklama