Hlavní obsah

Holuša podřadil a soupeři neměli šanci. Snad bych si medaili zasloužil, věří

Praha

Už v rozběhu naznačil, že medailové naděje si dělá oprávněně. Jakub Holuša na patnáctistovce zkušeným taktickým výkonem vyhrál svůj rozběh, pohlídal si první místo v čase 3:46,62 a v neděli od 16.30 bude v O2 Areně bojovat při halovém mistrovství Evropy o stupně vítězů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Běžec Jakub Holuša (vpředu) během halového mistrovství Evropy v atletice.

Článek

V rozběhu jste byl schovaný na chvostu startovního pole, v závěru nastoupil a doběhl první. Přesně podle taktického plánu?

Já věděl, že můj rozběh nikdo nepotáhne, maličko jsem se bál Rusa Smirnova, že by to mohl rozběhnout, ale asi si natolik nevěřil. Po prvním kole bylo jasné, že se nepoběží rychle, tak jsem chtěl jít zezadu. Na patnáctistovce je času dost, bylo nás tam sedm, tak prvních pět kol člověk nemusí spěchat. Věděl jsem, že se svými schopnostmi podřadím na nižší stupeň, udělám tři rychlé kroky a jsem vepředu. Zkušenosti jsem prodal, nastoupil jsem včas a v závěru myslím, že neměli šanci. Ale je to jen rozběh, zítra se bude rozhodovat.

Publikum v hale také slyšitelně ožilo, když jste se začal prodírat vpřed.

Očividně jsem dobře připravený a publikum bylo další pohon, dodalo mi energii. Závěr už jsem vypouštěl a kontroloval. Zítra do toho stejně a zkusím prodat, co ve mně je.

Ve finále se ale asi dá očekávat rychlejší závod.

Myslím, že afričtí Evropani (turecký rodák z Keni Özbilen a německý rodák z Etiopie Tesfaye) a za to vezmou, poběží se rychle, ale bude to spravedlivé. Medaile bude brát ten, kdo na ně bude mít, třeba budu mít možnost si zaběhnout český rekord, kdyby se běželo rychle.

Věříte, že jste v rozběhu ušetřil víc sil než Özbilen a Tesfaye? Oba své rozběhy napálili už od startu.

Myslím, že určitě. Uvidíme, co to s nimi udělá, i když oni to moc neřeší. To je stejné jak na maratónu, kde to Keňané napálí a jestli doběhnou, je jim jedno… Zítra je druhý závod ve dvou dnech, patnáctka není lehká, rozhoduje, kdo má kolik natrénováno, roli hraje i únava. Působí nejen na nohy i na psychiku a je důležité, jak se s tím kdo popere. Já si troufám říct, že umím běhat druhé dny, mám na to natrénováno. Určitě mě dnešní rozběh nestál víc sil než při osmistovce na mistrovství republiky. V neděli se mi tam běželo ještě líp, tak snad to bude stejné.

Pokukujete po medaili?

Každopádně. Nemám co ztratit, nechám tam všechno, publikum mě bude tlačit, bude hrozný rachot a třeba to dopadne dobře. Medaile je velký sen, snad bych si ji zasloužil.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články