Hlavní obsah

Radši bych závodila sama, přiznala televizní expertka Špotáková

Praha

Roman Šebrle se usadil ve zprávách na Primě, další atletická olympijská vítězka Barbora Špotáková si při pražském halovém mistrovství Evropy vyzkoušela práci s mikrofonem České televize. Oštěpařská světová rekordmanka si ale budoucnost před televizní kamerou neplánuje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpařka Barbora Špotáková během slavnostního zahájení halového ME v atletice.

Článek

„Je to hezké, ale radši bych závodila sama,“ přiznala, když měla okomentovat své dojmy z nové zkušenosti. V jaké halové disciplíně by se úspěšná oštěpařka dokázala představit? „Asi v pětiboji, tam bych snad nevypadala úplně trapně,“ přemítá Špotáková, která byla před patnácti lety čtvrtá na juniorském mistrovství světa v sedmiboji.

Občas zalitovala

Speciální přípravu na roli expertky si nedělala, těžila ze svých atletických zkušeností. „Šla jsem do toho z voleje, už tak to bylo časově náročné. Měla jsem i chvíle, kdy jsem zalitovala, že jsem se nechala ukecat,“ řekla olympijská vítězka z Pekingu i Londýna.

„Myslím, že to není práce pro mě, nerada mluvím o věcech, kterým úplně nerozumím. Nejsem typ, který by plácal nějakou vatu. Jednak mě to nebaví poslouchat, jednak mě to nebaví ani vymýšlet,“ vykládala.

Česká televize do svých přenosů zařadila i elektronickou tužku známou z hokejových či fotbalových přenosů. „Je složité k ní něco vymyslet,“ přiznávala oštěpařka. „Někdy bych zase chtěla něco říct a nejde to, protože studio vstupovalo do přenosu jen tehdy, kdy neubralo divákovi nějaký zážitek,“ říká Špotáková.

Reakce nesledovala

Další nástrahou televizních přenosů je koncentrace na spisovné vyjadřování. „Trošku jsem si pozor dávala. Ale když jsem jednou rukou točila kolečkem a druhou malovala, vytvářet ještě smysluplný komentář je takové složitější,“ usmívala se.

Reakce na svoji práci příliš nesledovala, pokud ji zrovna nepřišla nějaká pochvalná zpráva na telefon. „Kdybych se v tom chtěla nějak angažovat dál, tak se snažím to reflektovat a zlepšovat se. Ale vyloženě jsem se nechala přemluvit, snažila jsem se to dělat nejlíp, jak umím, asi v tom ale pokračovat nebudu,“ tuší.

Přesto si dokázala vydařenou atletickou podívanou během šampionátu užít. „Je to pro mě rozhodně velká zkušenost. V hale jsem byla při všech přenosech, vše viděla z hezkého místa. To bylo super,“ pochvalovala si.

Líbila se vám oštěpařka Barbora Špotáková v roli televizní expertky?
Ano
91,8 %
Ne
8,2 %
Celkem hlasovalo 3558 čtenářů.

Reklama

Související témata: