Hlavní obsah

Kandidatura Prahy na halové ME v atletice 2009 byla zamítnuta

PRAHA

Nejlepší atleti starého kontinentu se za čtyři roky v Praze nesejdou, kandidatura hlavního města ČR na pořádání halového mistrovství Evropy neuspěla. Definitivně se ji v úterý rozhodla zamítnout Evropská atletická asociace (EAA). Podle komisařů EAA může v Sazka Areně, kde by se šampionát konal, nastat problém s instalací dráhy a je omezená viditelnost z ochozů.

Článek

Český atletický svaz (ČAS) však s tímto vyjádřením nesouhlasí. ČAS dostal od prezidenta EAA v závěru minulého týdne dopis, v němž Hansjörg Wirz vyjadřuje obavy a kandidaturu odmítl. "Přestože jste veškeré expertizy dodali, mrzí nás, že Sazka Arena není vhodná pro konání HME. Není fér, aby značná část diváků a médií neviděla část dráhy. Je nám to líto," stojí v dopisu. "Ten dopis nás velmi překvapil," shodlo se vedení svazu.

Vedení ČAS ale zbraně neskládá a bude proti tomuto rozhodnutí bojovat. "Máme expertizy a několik posudků, že ta dráha se tam vejde," řekl dnes novinářům šéf kandidatury a místopředseda ČAS Libor Varhaník. Svaz připouští problém viditelnosti. "Ale tento problém nastává v každé multifunkční hale a dá se řešit," prohlásil předseda svazu Karel Pilný.

Pilný se bude snažit změnit názor EAA

Výhrady k umístění dráhy a k viditelnosti měla delegace EAA, jež v Praze kontrolovala kandidaturu v červenci. Tehdy ČAS dostal úkol, aby do konce srpna doplnil geometrické zaměření haly a dráhy, konkrétní umístění televizních a komentátorských stanovišť. "Potřebné věci jsme předložili, instalace je reálná, možná a proveditelná," tvrdil Pilný.

Předseda ČAS je zároveň jako pokladník EAA jedním z nejvyšších funkcionářů v evropské asociaci. "Člen kandidátské země se neúčastní vyhodnocování a jednání," upozornil, že jeho možnost pomoci kandidatuře je nereálná. "Neděláme si iluze, že uspějeme, ale chceme se o to pokusit," řekl Pilný, že je připraven na dopis EAA reagovat. Předsedu EAA Wirze zná dobře. "Změnit jeho názor není snadné, ale budeme argumentovat," plánoval.

Nepomohla ani pomoc vlády

Svaz usiloval o organizaci evropského halového šampionátu již pro rok 2007, ale nedostal finanční záruky od české vlády a od úmyslu odstoupil. ČAS potřebuje více než 50 miliónů korun, asi 30 miliónů na organizaci a 20 miliónů na vybudování rozebíratelného oválu.

Tentokrát už však má ČAS příslib dotace od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Dráha by se využila na domácí atletické šampionáty a pravidelný mezinárodní halový mítink. "Jsme schopni uspořádat moderní šampionát, umožnil by zcela nové pojetí prezentace atletiky, které tato hala nabízí," uvedl Varhaník. "Forma, kterou EAA použila - oznámit odmítnutí kandidatury třináct dní před volbou - mi připadá velmi zvláštní," řekl.

Nezbyl žádný kandidát

Nedá se očekávat, že by se v blízké době přihlásil jiný kandidát. "Není už čas a prostor," řekl Pilný. Další zasedání EAA bude v dubnu. "Musí se tím vedení EAA zabývat. V dubnu by mělo padnout rozhodnutí," uvedl předseda svazu.

EAA nepřijala ani kandidaturu Istanbulu, jediného dalšího zájemce o organizaci šampionátu za čtyři roky. O pořadateli mistrovství Evropy tak rada EAA na svém zasedání příští týden v sobotu 1. října v Amsterodamu jednat nebude.

Reklama

Související témata: