Hlavní obsah

Sponzorská smlouva sprintera Gatlina vyvolala nevoli

Londýn

Stejně jako nebyla v minulém roce po chuti řadě sportovních osobností nominace Justina Gatlina na ocenění Atlet roku, vyvolala nyní negativní reakce i sponzorská smlouva, kterou s americkým sprinterem podepsal renomovaný výrobce sportovního oblečení, firma Nike. Důvodem je opět Američanova dopingová minulost.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Justin Gatlin

Článek

"Tahle novinka je ohromné zklamání," prohlásila světová rekordmanka v maratónu Paula Radcliffeová, kterou stejná společnost rovněž obléká. "Myslím si, že tohle neodráží základní hodnoty firmy ani integritu a ideály lidí, se kterými denně pracuji," řekla.

"To je rána do obličeje těm 99 procentům sportovců, kteří jsou čistí," přisadil si i bývalý britský sprinter Marlon Devonish. "Co je to za zprávu, že podepsali novou sponzorskou smlouvu s opakovaným dopingovým podvodníkem Justinem Gatlinem?" zareagoval rozhořčeně na twitteru třeba i bývalý oštěpař Steve Backley.

Olympijský vítěz z roku 2004 Gatlin porušil pravidla o dopingu dvakrát v kariéře. V letech 2006 až 2010 si odpykal trest, který mu byl původně vyměřen jako "recidivistovi" na osm let. Byl mu však zkrácen na polovinu.

V loňské sezoně ani jednou neprohrál závod na 100 metrů a osobní rekord si zlepšil na 9,77 sekundy. Zařazení Gatlina do desetičlenného výběru kandidátů na Atleta roku v anketě IAAF ale tehdy vyvolalo emoce. Německý diskař Robert Harting se dokonce zřekl nominace, protože nechtěl být ve společnosti bývalého dopingového hříšníka.

Reklama

Související témata: