Hlavní obsah

Teď už ho malárie nezastavila. Keňan Komon může v Praze útočit i na rekord

Před třemi lety měl v Praze útočit i na světový rekord v půlmaratónu. Jenže nakonec v době závodu keňský vytrvalec Leonard Komon místo boje s časem 58:23 soupeřil s malárií. Na druhý pokus už se ho Sportisimo půlmaratón Praha dočká, bude hlavní hvězdou závodu, jenž u Rudolfina v sobotu startuje v pravé poledne (živě na ČT Sport).

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Keňští favorité pražského půlmaratónu Geoffrey Ronoh a Leonard Komon s modelkou a účastnicí štafety Terezou Skoumalovou.

Článek

„Jsem rád, že už tady můžu být. Tehdy mě malárie postihla těsně před odletem, ale doufal jsem, že jednou se mi sem přijet podaří,“ prohlásil sedmadvacetiletý Komon, jenž jako jediný muž historie zvládl silniční desítku pod 27 minut a drží světový rekord i na 15 kilometrů.

V Praze ale bude mít nejsilnější konkurenci v historii závodu, pod hodinu zvládli půlmaratón i další čtyři běžci. „Chtěl bych pokořit hranici 59 minut,“ vyhlásil Komon. Rekord závodu a pátý výkon historie Etiopana Atsedu Tsegaye z roku 2012 je 58:47.

Favoritka ztratila pas

Ze ženské startovní listiny vypadla kvůli ztrátě pasu keňská mistryně světa v maratónu Edna Kiplagatová, favoritkou je tak její krajanka Lucy Kabuuová. „Ale nedávno mi zemřel otec, což ovlivnilo trénink, takže nejsem v nejlepší formě,“ přiznala.

Přes únavu po dvou chodeckých startech zkusí atakovat nejlepší český ženský čas historie závodu 1:14:17 sportovní multitalent Anežka Drahotová.

Mezi 12 500 běžci bude i fotbalová štafeta ve složení Pavel Nedvěd, Vratislav Lokvenc, Tomáš Hübschman doplněná modelkou Terezou Skoumalovou.

Reklama