Hlavní obsah

Atletická federace chce pro maratónkyni Jeptoovou čtyřletý trest za doping

Lausanne

Mezinárodní atletická federace (IAAF) a vytrvalkyně Rita Jeptoová se odvolaly k Arbitrážnímu soudu pro sport (CAS) proti dvouletému trestu za doping. IAAF chce distanc prodloužit na čtyři roky, slavná keňská běžkyně zase požaduje jeho zrušení a "zmrazení" do doby, než bude odvolání projednáno.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Keňská běžkyně Rita Jeptoová v cíli bostonského maratónu z roku 2013.

Článek

Jeptoová byla loni v září pozitivně testována na krevní doping EPO. O několik týdnů později vyhrála podruhé Chicagský maraton a vítězství jí bylo posléze odebráno. Třikrát také vyhrála slavný maraton v Bostonu.

Keňská atletická federace zakázala Jeptoové činnost do října roku 2016. Zatímco IAAF chce délku jejího trestu kvůli "přitěžujícím okolnostem" zdvojnásobit, atletčini zástupci se proti němu odvolali a požadují, aby do projednání odvolání mohla Jeptoová závodit. Teoreticky by tak mohla startovat na letošním mistrovství věta v Pekingu.

Jeptoová může v případě potvrzení trestu přijít mimo jiné o 500.000 dolarů za vítězství v sérii World Marathon Majors (WMM). Keňanka v letech 2013 a 2014 vyhrála maratony v Bostonu a Chicagu a ovládla žebříček dvouletého seriálu. Podle pravidel WMM se nemůže stát vítězem série atlet trestaný za doping.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články