Hlavní obsah

Odpálí Manchester Beckhamovu přestupovou bombu?

PRAHA

Fotbalový záložník David Beckham je ikonou Manchesteru Utd. S 'Reds' je spjat takřka pupeční šňůrou, vždyť poprvé se v posvátném chrámu Old Traffordu objevil jako 14letý chlapec. Avšak tahle dlouhá doba, strávená v úspěšné symbióze, se podle mnohých spekulací blíží ke konci. O Beckhama má prý zájem madridský Real a hráč se přestupu příliš nebrání.

Foto: ČTK/AP

Portrét Davida Beckhama z Manchesteru United tak, jak nastoupil k pozdravu diváků a soupeře na středovém kruhu před utkáním proti Juventusu. Obočí fotbalisty zdobí šrám, který utrpěl v kabině od trenéra Fergusona

Článek

Co je v pozadí možného rozchodu kapitána anglické reprezentace s Manchesterem? Především velmi napjatý vztah s koučem Alexem Fergusonem. Výbušný Skot je samozřejmě velkou personou a zdá se, že pro dva kohouty není v kabině rudých místo.

Mezi oběma muži leží ledová hráz, na níž má trenér svými excesy nezanedbatelný podíl. Nedávný výbuch, při němž Ferguson nakopl pohozenou kopačku přímo do Beckhamovy tváře, jen přilil oleje do ohně.

Fergusonovo opomínání

Ale mnohem větší roli ve zmrazení vztahů hraje Fergusonovo opomínání Beckhama v sestavách pro důležité zápasy. Jasným příkladem byla středeční odveta čtvrtfinále s Realem Madrid. Fanoušci Manchesteru marně hledali slavné jméno v základní jedenáctce. Přednost dostal norský kanonýr Ole Gunnar Solskjaer. "Vsadil jsem na větší útočnou sílu. Vyplatilo se to," přesvědčoval po utkání příznivce i sám sebe Ferguson. Faktem však je, že Beckhamovi stačilo jen pár minut na hřišti a dvěma trefami otočil prohraný zápas ve vítězství.

Stejnou 'botu' udělal Ferguson i v jiném veledůležitém klání, v nedávném souboji s Arsenalem. Tento koučův krok by se dal pochopit, kdyby byla sezóna teprve na startu či ve své polovině, kdyby hvězda potřebovala odpočinek právě na důležité zápasy v závěru ročníku, kdyby tým čelil slabšímu rivalovi z konce ligového pelotonu... Ale takto?

Ostatně, podobný kousek vyvedl kouč na podzim roku 2001, kdy hráče ve vrcholné formě posadil na lavičku. Na šest zápasů. Přitom Beckham jako kapitán v té době úspěšně provedl anglickou reprezentaci nástrahami kvalifikace na MS.

Proč zneškodnit bombu

Není divu, že Beckhama 'přepadly' zaječí úmysly. A jistě ani Fergusonovi není myšlenka na jeho prodej cizí. Manchester sice peníze nutně nepotřebuje, mohl by je však použít pro svou líheň talentů. A třeba objevit novou hvězdu do středu pole. Anebo jeho místo v záloze zacelit, jak spekulují anglická média, pilnými včeličkami Damienem Duffem či Simonem Daviesem.

Přestupová bomba tiká, co hovoří pro její zneškodnění? Především - Beckham je ztělesněním 'Reds'. Je dokonalým profesionálem jak na hřišti, tak mimo něj. Vyrostl z něj vůdce, který může svou armádu dovést k mnoha velkým vítězstvím. Manchester spoléhá na jeho talent, opírá se o jeho geniální kousky. Je navíc skvělým příkladem pro ostatní: nikdy nebyl před utkáním chycen v baru, neustále na sobě pracuje a pohání jej nezměrná touha po úspěchu. A pro fanoušky? Pro ty je modlou. Budou však tyto argumenty Fergusonovi stačit?

Reklama

Související témata: