Hlavní obsah

Železného svěřenci vládnou tabulkám. Teď to moc neznamená, nepodléhají euforii

Michal OsobaSport.czPrávo

Mohli by se kochat pohledem na letošní oštěpařské světové tabulky: 1. Frydrych (ČR) 85,52, 2. Vadlejch (ČR) 85,13. Jenže svěřenci světového rekordmana Jana Železného zůstávají na zemi. „Je to příjemný pohled, ale teď to moc neznamená. Příjemnější by to bylo na konci sezóny,“ uvědomuje si Petr Frydrych.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpař Petr Frydrych na atletickém mítinku Zlatá tretra.

Článek

Po pátečním startu Diamantové ligy v Dauhá, kde se ukáže Vítězslav Veselý, by mohla jedna skupina opanovat i první tři místa. „Vůbec bych se nedivil,“ poukazuje Jakub Vadlejch na formu Veselého. „Ale myslím, že za 85 metrů hodí v Kataru víc lidí,“ očekává Frydrych.

Afrika byla příslibem

Železného slova o parádní africké přípravě celé skupiny se naplňují. „Ale zatímco Víťa poslední roky dokáže předvádět, na co má, u mě s Kubou byl vždycky otazník, co ukážeme v závodech. Fyzicky se cítím stejně jako loni, u mě rozhoduje čistě technika. A už v Africe bylo to házení příslibem,“ líčí Frydrych.

Stejně jako Vadlejchovi se mu nedařilo předvádět svá maxima na vrcholných akcích. „Formu tam mám, ale nedokážu ji prodat, na to se teď musím soustředit. Proto teď nepodléhám euforii, že vedu tabulky, důležité bude takhle házet na velké akci,“ vyhlíží MS v Pekingu.

Nejdelší hody po pěti letech

Nicméně start sezóny je velmi slibný, Frydrych v Klatovech hodil nejdál za posledních pět let, Vadlejch si v japonském Kawasaki po stejné době zlepšil osobní rekord. „Takový jsem měl postupný cíl, ulevilo se mi. Ale klid mi dodala už loňská sezóna, kdy jsem měl za sebou víc závodů přes osmdesát metrů,“ říká čtyřiadvacetiletý Vadlejch.

Dlouhé hody při startu sezóny můžou českým oštěpařům otevřít na dveře i na závody Diamantové ligy. „Budu rád za každý kvalitní mítink, když se předvede dobrý výkon tam, není co řešit. Proto jsem rád, že jsem si teď osobák hodil na větším mítinku na velkém stadiónu, kde to má větší váhu,“ cení si Vadlejch.

Frydrych už má potvrzený start na Diamantové lize v Římě, s elitní konkurencí se ale kompletní Železného skupina poměří už 26. května na Zlaté tretře v Ostravě. „Ta je vrcholem první části sezóny,“ těší se Vadlejch.

Reklama

Související témata: