Hlavní obsah

Návrat Bolta, maminky s oštěpem a boj legend o křeslo. Startuje sezóna plná taháků

Praha

Konec čekání! V pátek se při Diamantové lize v Dauhá naplno roztočí kolotoč velkých atletických mítinků, který vyvrcholí při mistrovství světa v Pekingu.

Foto: Jan Kucharčík

Bude se Barbora Špotáková radovat i v bitvách s Marií Abakumovovou a Christinou Obergföllovou?

Článek

Právo vybralo pět taháků, které budou v sezóně poutat pozornost atletických fanoušků, okomentovali je šéftrenér české reprezentace a trojnásobný mistr světa v desetiboji Tomáš Dvořák a uznávaný atletický manažer Alfons Juck.

Bolt proti zbytku světa

Po čtyřech letech vloni chybělo jméno nejrychlejšího muže historie na čele světových tabulek na 100 metrů. Usain Bolt nebyl fit, startoval jen třikrát, o to napjatěji se čekal jeho návrat. Zatím má na kontě stovku za 10,12 a dvoustovku za 20,20. „Ještě je to takové rozpačité, ale času má pořád dost,“ připomíná Dvořák.

Soupeři světovému rekordmanovi nedají nic zadarmo, Asafa Powell už se blýskl časem 9,84 s a představí se i na Zlaté tretře, kde Bolt poběží dvoustovku. „Podle štafet má formu i Gatlin, uvidíme, co Blake. Ale myslím, že Bolt zase dokáže v Pekingu vyhrát, i když se rozdíl mezi ním a ostatními bude zmenšovat. Kdyby vyhrát neměl, myslím, že na šampionát ani nepojede,“ odhaduje Juck.

Sotomayor v ohrožení

Už dva roky nemůže kubánská legenda v klidu sledovat téměř žádný výškařský závod. Jeho světový rekord 245 cm je neustále v ohrožení zejména zásluhou dvojice Bohdan Bondarenko, Mutaz Essa Barším. Juck i Dvořák věří více Katařanovi než ukrajinskému skokanovi.

„V hale měl úžasné skoky, měli jsme ho na dvou mítincích, v Irsku krásně skočil 241. Jsem optimista, že letos rekord padne,“ očekává Juck. Bondarenko byl v přípravě nemocný, přesto už zdolal 237 cm, Barším skáče v neděli v Šanghaji. „Kluci už si ty výšky osahali, půjdou do toho po hlavě a mají na to hodně závodů. Troufám si říct, že rekord padne,“ věří i Dvořák.

Oštěp místo kočárku

Barbora Špotáková, Christina Obergföllová a Maria Abakumovová naváží na tradici svých oštěpařských soubojů, jen mají doma o jednoho malého fanouška navíc, v případě Rusky hned o dva. Česká světová rekordmanka má oproti soupeřkám s mateřstvím náskok jednoho roku.

„To je její výhoda, navíc jsem sledoval Mariu čtrnáct bdnů na soustředění, jak se valí… Měla tam manžela, dvojčata i tchána s tchýní, ale její projev byl takový bezzubý,“ vypozoroval Dvořák. „Oštěpařky se nevyhýbají soubojům jako sprinteři, všechny tři se potkají v Ostravě a pak v Eugene. Ale daleko už letos házely i další závodnice, bude to zajímavý rok,“ těší se Juck.

Hejnová je zpět

Rok 2013 si nad překážkami dokonale podmanila, vyhrála všech třináct závodů. Loňský rok ji zkazilo zranění. „Mluvil jsem s trenérem Kupkou, říkal, že to ještě není takové jako v roce 2013, ale udělali dost práce, jen je třeba to vybrousit,“ říká Dvořák. Zuzana Hejnová si ve středu testovala formu v Sušici na 300 m př. časem 39,21 s, byla o 22 setin pomalejší než Denisa Rosolová.

Obě se na své hlavní trati potkají na Zlaté tretře. „Věřím, že se holky navzájem vyhecují,“ těší se reprezentační kouč. „Zuzka má dobré předpoklady, aby se vrátila na nejvyšší stupeň, nikdo další výjimečný se tu teď neobjevil,“ připomíná Juck, že žádná překážkářská kometa v minulé a zatím ani letošní sezóně nevyletěla.

Nový šéf atletiky

Ostře sledovaná bitva proběhne i na diplomatickém poli. Kdo bude novým šéfem IAAF? Slavný britský mílař Sebastian Coe, nebo ukrajinská tyčkařská legenda Sergej Bubka? Oba teď objíždějí svět a získávají podporu pro srpnové volby.

„Ideální by bylo najít cestu, aby oba mohli v nějaké pozici atletice pomáhat, můžou toho hodně nabídnout, ale o něco blíže znám Sergeje,“ naznačuje Juck mírný příklon k Bubkovi. Dvořák oceňuje, jak Coe zvládl organizaci olympiády v Londýně. „Je hodně pracovitý, aktivní na více polích. Vnitřně mu tak nějak důvěřuju, že je schopen pro atletiku udělat víc než Sergej Bubka,“ myslí si Dvořák.

Kalendář sezóny
Diamantová liga
15. 5. Dauhá, 17. 5. Šanghaj, 30. 5. Eugene, 4. 6. Řím, 7. 6. Birmingham, 11. 6. Oslo, 13. 6. New York, 4. 7. Paříž, 9. 7. Lausanne, 17. 7. Monaco, 24.-25. 7. Londýn, 30. 7. Stockholm, 3. 9. Curych, 11. 9. Brusel
Velké české mítinky
19. 5. Memoriál Ludvíka Daňka v Turnově, 26. 5. Zlatá tretra Ostrava, 8. 6. Odložilův memoriál v Praze na Julisce, 12.-13. 6. vícebojařský TNT Express mítink v Kladně
Šampionáty
20.-21. 6. mistrovství Evropy družstev (Česko v 1. lize v Heraklionu), 27.-28. 6. mistrovství republiky v Plzni, 22.-30. 8. mistrovství světa v Pekingu. 6. 9. mistrovství republiky družstev v Praze na Julisce

Reklama