Hlavní obsah

Železný ještě nekončí. Má totiž sen o třech svěřencích na bedně

Praha

Světová rekordmanka Barbora Špotáková jeho skupinu po loňské sezóně opustila, přesto oštěpařský kouč Jan Železný věří, že na světovém šampionátu v Pekingu nemusí mít ve hře o medaili jen jednoho svěřence. Vedle obhájce zlata Vítězslava Veselého totiž do sezóny parádně vstoupili i Petr Frydrych s Jakubem Vadlejchem.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ředitel mítinku Zlatá tretra a trenér Jan Železný.

Článek

A tak z deseti nejdelších hodů dosavadního průběhu sezóny patří pět jeho svěřencům. „Víťa už předváděl dlouho, že i když měl zdravotní problémy, vyhrával medaile. A teď je jeho koleno lepší než v minulých letech,“ pochvaluje si Železný.

Do důchodu nevydrží

I u Frydrycha s Vadlejchem je optimistický, nevylučuje ani medailový hattrick. „U nich je to boj psychiky a zdraví. Ale já si tyhle tři lidi dovedu představit na bedně,“ tvrdí Železný. „Je to sen, ale schopnosti na to, aby v jednom závodě hodili 87 metrů, mají,“ je přesvědčený trojnásobný olympijský vítěz.

Víra v úspěch skupiny mu dodává energii. „Proto jsme tolik času v zahraničí. Jak jsem starší, kolikrát si říkám, že už to zabalím, ale nechci to vzdávat,“ tvrdí 48letý Železný.

Opravdu hrozí jeho trenérský konec? „Umím si představit vše. S klukama jsem čtyři měsíce na soustředěních od rána do večera. A když se nepovede závod, máte pocit, že jste mohli udělat něco jinak,“ přiznává Železný. „Nemyslím, že bych trénoval do důchodu. Ale teď je pro mě cíl jasný. Abychom si kluci i já mohli říct, že jsme ze sebe dostali maximum,“ říká.

Reklama