Hlavní obsah

Zpráva od Gatlina sprinterského krále nevyděsila. Nikoho se nebojím, tvrdí Bolt

Michal Osoba, Jiří TomaškovičPrávo

Žádný pozvolný rozjezd sezóny, sprinterské bitvy už se rozhořely naplno. I když jen na dálku, a tak to zůstane až do mistrovství světa v Pekingu, vzájemnými souboji atletičtí rychlíci bohužel pro fanoušky šetří.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jamajský sprinter Usain Bolt na tiskové konferenci v Ostravě.

Článek

Američan Justin Gatlin na úvodní Diamantové lize v Dauhá šokoval nejrychlejší stovkou za poslední tři roky 9,74 s. „Moje první reakce? Stejná jako u všech lidí,“ stroze okomentoval výkon atleta s těžkým dopingovým cejchem světový rekordman Usain Bolt.

Je přípraven na výzvy

Gatlin po osobním rekordu prohlásil, že poslal svým soupeřům zprávu. Nikoho nejmenoval, ale bylo zřejmé, že jeho pozdrav směřoval k jamajskému sprinterskému králi.

Ten se však nezdál být výkonem svého soka nikterak vystrašen. „Já směřuju k mistrovství světa, nikoho se nebojím. Gatlinův výkon překvapil hodně lidí, ale já jsem připraven na výzvy,“ ohlásil Bolt v Ostravě, kde ozdobí úterní mítink Zlatá tretra.

V hotelu už se stihl potkat se svým krajanem Asafou Powellem, jenž na vítkovickém stadiónu poběží stovku. I ten na sebe po letech zdravotních problémů a dopingovém trestu upozornil výborným časem 9,84 s v Kingstonu. „To byl velmi dobrý běh, rád bych na něj v Ostravě navázal,“ přiznal, byť předpověď počasí na úterý sprinterům úplně nenahrává.

Jamajská kvalifikace jako MS

„Pro mě bude důležité se dostat do jamajského týmu pro Peking, naše národní kvalifikace je skoro jako samotné mistrovství světa,“ připomněl Powell svůj nejbližší cíl. Bolta boj o šampionát trápit nemusí, jako obhájce na 100 i 200 metrů má účast jistou.

V dějišti olympijských her 2008 se tak dá už teď očekávat tvrdý souboj o sprinterského krále. „Chtěl bych se přiblížit hranici 9,60,“ plánuje Bolt, jehož světový rekord činí 9,58 s.

„Je pravda, že už začátek sezóny je hodně rychlý,“ přitakává Powell. „A mí největší soupeři? Usain, Justin a Tyson Gay. Když bude v pořádku Yohan Blake, tak i on,“ přidává bývalý světový rekordman do okruhu favoritů mistra světa z roku 2011.

Nejrychlejší stovky za poslední tři roky
Justin Gatlin (USA)9,74 (2015)
Usain Bolt (Jam.)9,77 (2013)
Richard Thompson (Trin.)9,82 (2014)
Asafa Powell (Jam.)9,84 (2015)

Reklama

Související témata: