Hlavní obsah

Budeme kamarádi, řekl mu Bolt. Od té doby vyřizuje miliónové kontrakty i žehlení

Ostrava

Přes deset let je nejvěrnějším souputníkem největší atletické hvězdy současnosti. „Je to pestrý život,“ popisuje Ricky Simms, manažer Usaina Bolta a jeden z nejuznávanějších atletických agentů.

Foto: Sport.cz

Sprinterské eso Usain Bolt, jeho agent Ricky Simms a trofej pro vítěze Zlaté tretry.

Článek

Spolupráce drobného Ira s jamajským sprinterským esem začala, když Bolt vyhrál juniorské mistrovství světa v roce 2002.

Snaží se sprinterovi ulehčit život

„Dělal jsem klasický sportovní management, dohadoval atletům závody a startovné. Ale když pak Usain vyhrál v roce 2008 tři olympijská zlata, museli jsme se učit, jak se o takovou globální superstar starat,“ vyprávěl Simms v Ostravě, kam s Boltem přiletěl už posedmé.

V začátcích spolupráce hned sladili své představy. „Usain mi řekl: Chci se bavit, a aby ses bavil i ty. Nejsem žák a ty učitel, budeme kamarádi,“ vzpomíná Simms, jenž běhával střední tratě a nyní je lídrem agentury Pace Sports Management.

V čem tedy péče o šestinásobného olympijského vítěze spočívá? „Prostě se mu snažím ulehčovat život. Někdy vyjednávám o kontraktech, jindy zařizuju, aby měl vyžehlenou košili na tiskovku, nákup auta, letenek pro něj i rodinu, nebo aby měl na pokoji playstation,“ připomíná jeden z Boltových koníčků.

Dieta? Není tak přísná

Simms dokáže posoudit, jak se Bolt změnil za roky, kdy z talentovaného juniora vyrostla jedna z největších osobností sportu. „Hodně atletů změní i menší úspěch. Ale jeho vůbec, je pořád stejný,“ tvrdí manažer. „Nepřetvařuje se. Byl dobře vychován svými rodiči, je mu jedno, jestli ho sledují dva lidi nebo dva milióny lidí,“ popisuje.

Přesto se zdá, že alespoň navenek je Bolt serióznější, legrácek ubylo. „Myslím, že dospěl. Je významnou osobností, nemůže pořád bláznit. Ví, že když na Jamajce nebo v Británii přijde do obchodu nebo do klubu, všude jsou fotografové. Na veřejnosti se chová trochu zodpovědněji, ale pořád každý den vtipkuje,“ ujišťuje Simms.

A výroky Bolta o tom, že musel změnit životosprávu, omezil kuřecí nugety a jí zdravě? Simms se jen pousměje. „Nejsem si jistý, že to je tak přísná dieta…“

Reklama