Hlavní obsah

Bolt našel na krásném stadiónu nedostatek. Postavte tu střechu, žádal promoklý fenomén

Michal OsobaPrávo

Ze svých šesti předchozích startů dobře věděl, že ostravská Zlatá tretra dokáže přilákat atletické hvězdy, ale nikoliv hezké počasí. A tak si sprinterský vládce Usain Bolt opět vyzkoušel sprint v dešti a zimě, po doběhu dvoustovky na časomíře svítilo 20,13 s.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jamajský sprinter Usain Bolt v obležení fanoušků během atletického mítinku Zlatá tretra.

Článek
Fotogalerie

Světový rekordman se po pomalejším startu oproti svému předchozímu závodu na 200 m zlepšil o sedm setin, v letošních světových tabulkách ale mezi elitní trojku nepronikl.

„Nemůžu být spokojený, když jsem běžel nad 20 sekund. Ale podmínky nebyly ideální, spíš jedny z nejhorších,“ okomentoval asi 12 stupňů a chvílemi hustý déšť. „Byla mi opravdu zima, ale rád v Ostravě závodím, i když tu vždycky prší,“ ujišťoval.

Zlatá tretra se letos i před zraky hokejového esa Jaromíra Jágra konala poprvé na zrekonstruovaném vítkovickém stadiónu, na němž byly dostavěny tribuny k sezení. Sprinterská superstar ale má ještě jeden zlepšovák. „Organizátorům bych poradil, aby postavili ještě střechu,“ hlásil s úsměvem.

Rudisha se zranil

Úplně stejný nápad měl i jeho krajan a předchůdce v rekordních listinách v nejkratším sprintu Asafa Powell. V Ostravě zvládl stovku za 10,04 s, nerozšířil tak svou rekordní sbírku výkonů pod deset sekund a na vyhlášení mířil v teplé čepici. „Horší počasí tu bylo snad jen před dvěma lety. Na ty podmínky ten čas není špatný,“ hodnotil jamajský sprinter.

Hůře dopadla další z hvězd mítinku, světový rekordman na osmistovce David Rudisha odstoupil zhruba v třetině šestisetmetrové trati. „Natáhl jsem si sval. Ale snad to není vážné,“ oznámil Keňan na Twitteru.

Počasí se podepsalo na většině nejlepších výkonů, přesto padaly rekordy mítinku i v zavedených disciplínách. V trojskoku olympijský vítěz Christian Taylor předvedl 17,52 m, na stovce překážek žen se blýskla časem 12,55 s Američanka Sharika Nelvisová.

Reklama

Související témata: