Hlavní obsah

Eaton místo pokusu o rekord v Götzisu závodit nebude

Götzis

Američan Ashton Eaton kvůli potížím se zády nenastoupil do desetiboje na prestižním mítinku v rakouském Götzisu. Ještě v pátek přitom mluvil o tom, že by rád zaútočil na svůj světový rekord, který vytvořil před třemi roky v Eugene ziskem 9039 bodů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Eliška Klučinová

Článek

Krátce před dnešním startem soutěže však divákům oznámil, že se v týdnu zranil při koulařském tréninku a závodit nebude. Z jeho premiéry ve vícebojařské Mekce tak sešlo.

O možnost konfrontace s úřadujícím mistrem světa a olympijským vítězem z Londýna přišel dvacetiletý český talent Jiří Sýkora. Juniorský světový šampión startuje v Götzisu poprvé a po prvním dnu figuruje na 16. místě se ziskem 4083 bodů.

Vyšel mu vrh koulí, v němž si o 60 cm vylepšil osobní rekord na 14,95 metru. V dalších disciplínách však Sýkora zaostal za svými výkony z loňského Evropského poháru na Madeiře, kde si vytvořil osobní rekord mezi dospělými 7927 bodů. V soutěži vede Němec Kai Kazmirek s průběžným součtem 4409 bodů.

V sedmiboji patří desáté místo Elišce Klučinové, která dosud nasbírala 3779 bodů. Bronzová medailistka z halového mistrovství Evropy v Praze si rovněž vytvořila koulařské maximum výkonem 14,69 m. O rovných 50 bodů zaostává po čtyřech disciplínách za svým mezisoučtem z loňského mítinku v Kladně, kde dosáhla českého rekordu 6460 bodů.

V čele je Brianne Theisenová-Eatonová z Kanady se ziskem 4031 bodů. Eatonova manželka vede před nizozemskou sprinterkou a vícebojařkou Dafne Schippersovovou a Britkou Jessicou Ennisovou-Hillovou, která absolvuje první sedmiboj od triumfu na olympiádě v Londýně a po loňském narození syna.

Reklama

Související témata: