Hlavní obsah

Neskutečná atmosféra, nadchl juniorského mistra světa Sýkoru hvězdný mítink v Götzisu

Michal Osoba (Götzis)Právo

Když naposledy dokončil víceboj, slavil pro Česko historický titul juniorského mistra světa. Po zdravotních peripetiích se dvacetiletý talent Jiří Sýkora vrátil na slavném mítinku v Götzisu výkonem 7832 bodů a sedmnáctým místem.

Foto: Michal Osoba

O podpis Jiřího Sýkory byl mezi malými fanoušky v Götzisu zájem.

Článek
Fotogalerie

Jaká pro vás byla premiéra v Götzisu?

Nakonec lepší, než jsem čekal.

Kvůli svalovým potížím, které vás poslední týdny trápily?

Přesně tak, netrénovali jsme dálku ani překážky. Přijel jsem splnit limit pro mistrovství Evropy do 23 let, ale hlavní cíl byl přežít ve zdraví, protože v záloze je ještě mítink v Kladně. Udělal jsem si plno osobáků, které jsem nečekal, a za to jsem určitě rád.

Hlavně vrhy vám asi udělaly radost…

Potěšily mě, ale to je důsledek toho, že jsme poslední měsíc mohli trénovat hlavně sílu. Bohužel v bězích bylo vidět, že jsme nemohli dělat, co jsme chtěli.

Nepříjemnost vás potkala v tyči, při pokusu na 470 centimetrech jste ji zlomil…

Nikdy předtím se mi to nestalo. Byl to tak rychlé, že jsem ani nezaznamenal, jak jsem letěl nebo jak jsem dopadl. Najednou jsem zjistil, že nemám tyč v ruce a ležím na doskočišti. Naštěstí se mi nic nestalo, pak už jsem nechtěl brát tvrdší tyč a riskovat zdraví, tak jsem si říkal, že mi 460 k limitu stačit bude.

Jak jste si užil atmosféru nejlepšího vícebojařského mítinku světa? I počasí letos oproti minulým ročníkům vyšlo.

Paráda. Hlásili, že počasí nebude tak slavné, nakonec vedro po oba dny. Neskutečná atmosféra, diváci stojí metr vedle vás, což vás vyhecuje. To byl důvod, proč padaly osobáky.

Pro vás to byl první dokončený víceboj od loňského juniorského mistrovství světa.

Je to tak, v Curychu na mistrovství Evropy jsem se zranil, v zimě jsem měl salmonelózu. Teď to ještě není stoprocentní, ale aspoň jsem dokončil. Nechtěl jsem mít třetí nedokončený víceboj za sebou, to už bych na tom byl psychicky hůř. Takhle se mi povedlo se zvednout.

Hodně vás v zimě trápilo, že jste nemohl bojovat o halový evropský šampionát v Praze?

Mrzelo mě to dost. Příprava šla výborně, tréninky vypadaly super, ale najednou během týdne bylo všechno jinak, nevěděli jsme proč. Šel jsem na vyšetření a už bylo jasné, čím to je. Pak už se to jen zhoršovalo a nestihl jsem se vrátit.

O to ostražitější jste asi byl, když teď i na pražském Olympu řádily bakterie ve vodě.

Tomu jsem se vyhýbal jak čert kříži. Nosil jsem si vodu všude, kde to šlo, naštěstí jsem nic nechytl. Asi už jsem byl dost zásobený protilátkami. (úsměv)

Za necelé dva týdny se koná TNT Express mítink v Kladně. Věříte, že tam budete schopný zabojovat o hranici 8000 bodů, nebo dokonce o limit pro mistrovství světa v Pekingu 8075 bodů?

Těžko říct, jak to může být s limitem pro Peking. Pochybuju, že doženeme manko během těch pár dnů. Nechci se pouštět do spekulací, záleží, kam se podaří posunout hlavně ty běhy…

Reklama

Související témata: