Hlavní obsah

Veselý po parádním hodu řešil dilema. Nechtěl jsem divočit, zdraví je přednější, vysvětloval

Michal OsobaPrávo

Přemýšlel, zda do Říma vůbec poletí, teď návštěvy Věčného města rozhodně nelituje. Oštěpařský mistr světa Vítězslav Veselý hodem dlouhým 88,14 m vyhrál závod Diamantové ligy a zařadil se na druhé místo letošních světových tabulek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpař Vítězslav Veselý na Zlaté tretře.

Článek

Po africkém soustředění jste si formu pochvaloval, v úvodních dvou závodech jste ale ideální hod netrefil. Přinesl vám závod v Římě uklidnění?

Já to zase tak extra neprožíval, že by to teď byla nějaká úleva. Určitě je super, že jsem předvedl druhý nejdelší hod kariéry, je to takový příslib do dalších závodů.

Po vítězném hodu jste na televizních záběrech vypadal spíše trochu rozpačitě…

Já vůbec nevěděl, kam to může letět, ten hod byl takový zajišťovák, nechtěl jsem to nechávat na třetí pokus. Myslel jsem, že to je tak 83 metrů, protože jsem byl blízko čáry, malinko jsem udělal zpětný pohyb. Ale technicky to byl příjemný uvolněný hod. Nechtěl jsem jít víc než tři pokusy, ať to dopadne jakkoliv, tak jsem byl rád, že jsem trefil hod hned na začátku.

Pak už jste raději šetřil tříslo. Před Zlatou tretrou vás trápil spíše zadní stehenní sval…

Teď se k tomu trochu přidalo tříslo, jak jsem v Ostravě na ty hody nabíhal hodně rychle. S tříslem nebo tím vnitřním přitahovačem mívám dlouhodobé problémy, je vždycky namožené. Proto jsem přemýšlel, jestli mám jít teď dva závody po sobě, abych si nekoledoval o zranění. Nakonec jsem se rozhodl, že si aspoň vyzkouším uvolněnější házení a nebudu na to běhat tak rychle. A vyplatilo se, nohu jsem na Birmingham i trochu pošetřil, i když samozřejmě cítím, že jsem závod měl.

Je těžké ukončit závod, když atakujete hranici devadesáti metrů?

To bylo dilema. Nikdy nevíte, kdy budete mít další soutěž, v níž budete atakovat osobní rekord. Musel jsem přemýšlet, ale nechtěl jsem divočit. Zdraví je přednější a sezóna ještě dlouhá. Hlavní je být fit a pak ta další příležitost třeba přijde.

V dalších pokusech si zlepšili osobní rekordy Yego a Walcott. Nebál jste se o výhru?

Určitě mě to překvapilo. Seděli jsme tam a já neodhadoval, kam co poletí. Jen se potvrdilo, že to na žádném závodě nebude lehké. Zatím na obou Diamantovkách bylo na vítězství třeba 88 metrů. Pole se zkvalitňuje a v Pekingu bude hodně adeptů na medaili.

V neděli v Birminghamu byste také chtěl absolvovat raději méně pokusů?

Těžko se to plánuje, ale kdyby se povedlo něco podobného, tak bych se nezlobil. (úsměv)

Reklama