Hlavní obsah

Špotáková odhalila svou trenérskou chybu. Teď už bude lépe spát

Michal OsobaPrávo

Ještě to nejsou vzdálenosti, kterými by budila soupeřky ze snů, přesto forma oštěpařské světové rekordmanky Barbory Špotákové roste. Na domácím stadiónu při Memoriálu Josefa Odložila vyhrála výkonem 63,45 m, šedesátku letos překonala poprvé.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpařka Barbora Špotáková na mítinku Memoriál Josefa Odložila.

Článek
Fotogalerie

Tradiční mítink na Julisce zařadila do svého kalendáře závodů na poslední chvíli. A první pokus jí na pohodě rozhodně nepřidal. Oštěp se zabodl zhruba doprostřed mezi čáry označující 50 a 60 metrů a Špotáková raději přešlápla.

„Byla jsem opravdu hodně nervózní. Na posledním tréninku se mi vůbec nedařilo, přemýšlela jsem, co s tím,“ přiznávala Špotáková, která se po nečekaném podzimním odchodu ze skupiny Jana Železného připravuje sama.

Zlepšila se skoro o čtyři metry

„Ale já věděla, že natrénováno mám, akorát si to musí sednout. Už jsem několik takových sezón zažila, kdy jsem se do toho nemohla trefit a když se to pak povedlo, letěl oštěp o hodně dál,“ uklidňovala sama sebe. O správnosti jejích pocitů Špotákovou ujistil druhý hod. Oštěp se zapíchl na 63,45 m, své letošní maximum si vylepšila téměř o čtyři metry.

Žádná ze soupeřek včetně mistryně Evropy Lindy Stahlové nebo čínské vítězky Diamantové ligy ze Šanghaje Lu Chuej-Chuej už dál nehodila. „Jsem moc ráda, že jsem je porazila. Ani nevíte, jak. Budu teď určitě líp spát,“ ujišťovala s viditelnou úlevou, byť v letošních světových tabulkách je před ní dvanáct oštěpařek.

Ve své začínající kariéře samotrenérky už totiž vypozorovala první nedostatky. „V přípravě jsem dělala začátečnickou chybu, trénovala jsem až moc do poslední chvíle. Ale je dobré, že jsem si toho všimla brzo a teď už to bude jen lepší,“ je přesvědčena dvojnásobná olympijská vítězka, která během závodu čile debatovala se svým bývalým koučem Rudolfem Černým. „Vždycky mi něco řekl, viděl mě tu i při tréninku,“ vysvětlovala oštěpařka.

Reklama