Hlavní obsah

Z dopingu obviněný kouč Salazar chce dokázat svou nevinu

Portland

Americký atletický trenér Alberto Salazar opakovaně důrazně popřel obvinění britské televize BBC, podle jejíž reportáže měl několika běžcům ze své tréninkové skupiny v Portlandu v minulosti radit s užíváním dopingu. V blízké době chce svou nevinu dokázat. Mezi Salazarovy svěřence patří mimo jiné i britský dvojnásobný olympijský vítěz z Londýna na tratích 5000 a 10.000 metrů Mo Farah a Američan Galen Rupp, který v Londýně vybojoval na delší distanci stříbro.

Foto: Don Ryan, ČTK/AP

Mo Farah z Velké Británie.

Článek

V reportáži BBC ve spolupráci s americkou neziskovou společností ProPublica zaznělo, že Salazar údajně v roce 2002 podával tehdy šestnáctiletému Ruppovi zakázaný testosteron. Rodák z Kuby, který dva roky pracuje jako konzultant Britské atletické asociace, však popřel jakýkoli podíl na podobných praktikách. "Celý život tvrdím, že věřím v čistotu sportu a v tvrdou práci, která vede k úspěchu," řekl Salazar.

Podle jeho slov se BBC a ProPublica uchýlily k nepřesné, chybné a fakty nepodložené žurnalistice. "Vůči Galenovi (Ruppovi) a Mo (Farahovi) vznesly absolutně nepodložená obvinění," prohlásil šestapadesátiletý Američan.

Z používání steroidů Salazara obvinili jeho někdejší asistent Steve Magness a někteří bývalí svěřenci. Žádný z členů jeho tréninkové skupiny Nike Oregon Project ale nikdy neměl pozitivní dopingový test.

"Když média a fanoušci věnovali svůj čas křivým obviněním stanice BBC a společnosti ProPublica, tak doufám, že věnují čas i mně, abych své jméno očistil. Abych dostal šanci dokázat, že veškerá obvinění jsou falešná," uvedl Salazar.

"Mám k dispozici dokumenty a fakta, která budu prezentovat v blízké době, aby se Farah i Rupp mohli věnovat pouze tomu, co mají rádi a kvůli čemu tvrdě pracují, aby byli úspěšní. To je běh," prohlásil trenér.

Běžci se za svého kouče postavili a obvinění rovněž odmítli. Přesto se Farah odhlásil z mítinku Diamantové ligy v Birminghamu, kde měl běžet patnáctistovku.

Na základě obvinění nechal Britský atletický svaz prověřit Farahova lékařská data a požádal o nezávislou analýzu na základě krevních hodnot, potravinových doplňků a všeho, co souvisí s běžcovou lékařskou péčí.

Reklama