Hlavní obsah

Místo operace pomohl německý expert. Prášil ale bude možná závodit až na MS

Praha

Z vyhlášeného německého lékaře Hanse Wilhelma Müllera-Wohlfahrta se stává dvorní doktor českých atletů. Poté, co u něj byl častým hostem překážkář Petr Svoboda a pomáhal dávat dohromady patu mistryně světa na čtvrtce překážek Zuzany Hejnové, si návštěvu u bývalého dlouholetého lékaře fotbalistů Bayernu Mnichov objednal koulař Ladislav Prášil. A i on hlásí zlepšení.

Foto: Petr Horník, Právo

Koulař Ladislav Prášil na setkání sportovců s ministrem obrany Martinem Stropnickým.

Článek

Šestého března si poradil s nástrahami finále halového mistrovství Evropy v Praze a obhájil bronzovou medaili. To byl ale pro pětadvacetiletého siláka dosud poslední závod. Kdy přijde první start letní sezóny? To zatím Prášil neví…

Rezonance odhalila prasklé pouzdro

Už delší dobu tušil, že s jeho kyčlí je něco v nepořádku. „Pořád jsem trochu cítil bolest, ale říkal jsem si, že to snad nic není,“ vypráví. Z omylu ho vyvedla magnetická rezonance, která odhalila prasklé pouzdro v kyčli. Varianta operace, s níž přišli lékaři, se Prášilovi nezamlouvala, zkoušel hledat jiné řešení.

Za pomoci bývalé koulařky Heleny Fibingerové, která je Prášilovou velkou podporovatelkou, se mu povedlo doladit pětidenní pobyt u Müllera-Wohlfahrta. A ten mu ukázal, že bolesti se může zbavit i bez operace.

„Hlavní problém byl, že jsem měl pohnutou pánev a z toho vyrotovanou kyčel, ne to prasklé pouzdro. Takže mi to srovnal, píchl injekce s homeopatiky do zad a cítím se líp,“ pochvaloval si koulař.

Měsíc tréninku by stačil

Do té doby se jeho trénink odehrával takřka výhradně v posilovně. „Tam mě skoro nic neomezovalo, ale nemohl jsem se z nohy odrazit,“ vypráví. Po návratu z Německa konečně absolvoval i vrhačský trénink.

Ale od něj vede k závodům ještě dlouhá cesta. Zprávy, že se měl objevit už v pondělí na Memoriálu Josefa Odložila, byly liché. „Po tříměsíční pauze a jednom tréninku by to určitě nešlo,“ věděl.

Prášila čas tolik netlačí, limit pro mistrovství světa v Pekingu má z haly. První reálný start je poslední červnový víkend na mistrovství republiky v Plzni. Ale variantou je i to, že by Prášil začal sezónu rovnou v Pekingu. „Už jsem párkrát taky musel jet na akci bez závodů. A když mě nebude nic bolet, stačí měsíc tréninku a dostanu se do toho,“ věří svěřenec Petra Stehlíka.

Reklama