Hlavní obsah

Zkažená voda málem poslala Masnou do nemocnice. Teď honí limit o čtyři kila lehčí

Praha

„Dejvická nemoc“ způsobená zkaženou vodou se na půlkařce Lence Masné vyřádila nejvíc ze všech atletů. Když se před dvěma týdny objevily první příznaky onemocnění, ještě neměla zprávy o šířící se nákaze.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Půlkařka Lenka Masná při Memoriálu Josefa Odložila.

Článek

„Jako běžec dodržuju pitný režim, vypiju čtyři až pět litrů denně. A celý víkend jsem se snažila dohánět, co šlo ze mě pryč. Jenže jsem netušila, že voda je špatná, tak jsem si to zlo zase dávala zpátky do těla,“ popisuje finalistka mistrovství světa nepříjemnosti, které ji potkaly v pražské Stromovce, kde jsou doma sportovci sdružení pod ministerstvem vnitra.

Masná nebyla daleko od cesty do nemocnice. „Už to tak vypadalo. Mám nízký tlak a jak jsem byla dehydrovaná, bylo mi zle, až jsem v noci omdlévala. Ale šla jsem rychle do postele a naštěstí jsem to zaspala,“ líčí svěřenkyně Jiřího Sequenta.

To nejhorší tak odeznělo, ale k návratu do přípravy vedla ještě dlouhá cesta. „Za čtrnáct dnů jsem absolvovala dva tréninky,“ povzdechla si.

Přišla o Zlatou tretru

O jeden z domácích vrcholů v podobě patnáctistovky na ostravské Zlaté tretře přišla, na další při pondělním Memoriálu Josefa Odložila se stihla dát do pořádku. A bylo z toho vítězství v kvalitním čase 2:02,62, což je lepší výkon než zaběhla v úvodu sezóny na Diamantové lize v Šanghaji.

Pro Masnou příjemné překvapení, vždyť během nemoci ztratila čtyři kila. A to je u běžců, kteří už tak mají nízkou hmotnost, dost. Také to během pondělního podvečera na Julisce pociťovala. „Chladné počasí nemám moc ráda a teď člověk tu zimu cítí ještě mnohem víc, než nabere zase do své váhy,“ vyprávěla třicetiletá půlkařka.

Návrat k optimální hmotnosti bude chvíli trvat, přejídat se teď rozhodně nebude. „Nechám tomu přirozený vývoj, člověk by pak mohl akorát nabírat tuky, ne tu svalovou hmotu, kterou jsem ztratila během nemoci,“ vysvětluje Masná, která by se o víkendu mohla objevit na mítinku v Rabatu, o týden později ji čeká mistrovství Evropy družstev a pak domácí šampionát. „Někde tam ten limit pro mistrovství světa musí padnout,“ vyhlíží čas 2:01.

Reklama