Hlavní obsah

Kapitánka Špotáková jde příkladem, i projev si klidně nachystá. Jen místo banketu se bude šetřit

Praha

Svou kariéru zatím plánuje s výhledem na olympiádu v Riu, a tak oštěpařská světová rekordmanka Barbora Špotáková zřejmě do Heraklionu vyrazila na svou rozlučku s evropskými šampionáty družstev, které se v olympijském roce nekonají.

Foto: Ivana Roháčková

Oštěpařka Barbora Špotáková (uprostřed) při debatě s ředitelem Českého atletického svazu Tomášem Janků a trenérkou Věrou Cechlovou před odletem na ME družstev.

Článek

Připouštíte si, že na soutěži družstev startujete možná naposledy?

Kdybych ještě někdy házela oštěpem a stalo by se, že by nebyl nikdo lepší, tak bych hrozně ráda jela na reprezentační akci. Vždycky jsem týmové soutěže měla ráda, je to něco jiného. Myslím si, že by si toho měli všichni vážit, že jsou nejlepší z Česka a jedou bojovat za tým.

Vloni přišel sestup z elitní superligy, chcete teď potvrdit, že mezi elitu patříte?

Je to škoda, jediná náplast je, že teď nemusíme někam daleko do Ruska (superliga je letos v Čeboksarech). Ale myslím, že do superligy patříme, neměli bychom uvažovat o ničem jiném než o postupu.

Šéftrenér Tomáš Dvořák vás spolu s kladivářem Lukášem Melichem zvolil kapitánkou týmu. Budete mít proslov?

Jestli mi dají prostor, tak si něco připravím a sepíšu. Je potřeba mladé motivovat, jít jim příkladem. Musí se trochu nabudit.

A na nedělním závěrečném banketu pak třeba oslavit návrat do superligy…

Bývá, ale já chodím málokdy. Letí se zpátky brzo ráno, pak přistanu a hned mám další povinnosti, čeká na mě Janeček. Spíš se budu šetřit, v tomhle příkladem nepůjdu. (úsměv)

Na Odložilově memoriálu jste mluvila o nedostatku odpočinku, teď je to lepší?

Necítím se úplně odpočatá, závodů bylo dost, ale jde hlavně o body. Jedu reprezentovat a beru to vážně, ale nemusím hodit velikánský výkon.

Takže předsevzetí zlepšovat se každým závodem teď pro vás nebude podstatné?

To ne, nejde být pořád nabuzený, ale věřím, že nějaký pokus uletí. Bude tam povrch mondo, na které jsem dlouho neházela, tak nepočítám, že uletí hned první…

Reklama