Hlavní obsah

Z hotelu pro kamzíky k triumfu. Špotáková se učí znovu bojovat

Heraklion

Mise splněná, mohla si říct oštěpařka Barbora Špotáková, do týmové bodové kasy přinesla maximální obnos. Na stadiónu Pankrition v Heraklionu pár desítek metrů od moře si výkonem 62,56 m zajistila komfortní triumf při mistrovství Evropy družstev.

Foto: Jan Kucharčík

Oštěpařka Barbora Špotáková při ME družstev v Heraklionu.

Článek

Potěšil vás kromě vítězství i váš nejdelší hod?

S výkonem ještě nejsem moc spokojená, ale vyhrála jsem, získala plný počet bodů, to je nejdůležitější. Je tam velká rezerva, pořád to ještě technicky není ono.

Chyběla větší konkurence, která by vás vyhecovala?

Kdyby mě někdo přehodil, asi mě to vyhecuje víc. Rezervy jsou obrovské, ale zase je dobře, když je člověk zdravý a hodí hroznou mrchou takový výkon. Blbé je, že je teď hodně závodů a na pilování techniky není příležitost. Není kdy dát techniku do kupy, na závodech se to moc nedaří. Mám trochu nedostatky, ale konečně se začínám cítit dobře. Dělá mi dobře i to teplo, trocha odpočinku, čtyři dny z domova. Každý, kdo má malé dítě, ví, že je to s ním náročné a tohle pomůže.

Neuvažovala jste tedy, že byste nějaký závod vynechala a věnovala se tréninku?

Neuvažovala. Zase si říkám, že je to moje předposlední sezóna, závody si objedu a budu se z nich těšit. Když mi to tolik nejde, není to tak veselé, ale musím se naučit na závodech bojovat. A našla jsem se v tom, bojuju znovu ráda.

Na Odložilově memoriálu jste říkala, že máte na koho se v případě potřeby obrátit s žádostí o radu. Už nějaká konzultace proběhla?

Zatím ne. Říkala jsem si, že tenhle rok jedu sama a nějak se to vyvrbí. Nejde o život, věřím, že se to spraví. Důležité je, že jsem zdravá a můžu trénovat naplno.

Jste spokojená s tím, jak si zatím na Krétě vede česká výprava?

Jednoznačně míříme za postupem do superligy, zatím se to plní. Jsme favorité a musíme to dokázat. Nálada v týmu je dobrá, myslím, že i závody jsou krásné, perfektní počasí. Nic nebrání tomu, abychom se do superligy dostali.

Rozlehlý stadión zdaleka zaplněný není, co říkáte na atmosféru závodů?

Hodně míst je prázdných, ale když se lidí rozhlučí, udělají kulisu. Myslím, že na první ligu je to fajn. Člověk cítí nějakou atmosféru.

Využijete neděli na vykoupání se v moři?

Skočím tak na pět deset minut. Ale vždycky jen trošku, pak jdu fandit. Ze všeho se načerpá energie, člověk musí využít každou vteřinu, tím spíš, když ví, že doma je hnusně. (úsměv)

Pochvalovala jste si atmosféru v týmu, trávíte společně volné chvíle?

Vždycky se někdo s někým potká, ale hotel je takový rozlehlý, pro kamzíky, tam se nachodí brutálních kopců. Sklon od silnice je snad patnáct procent. Někteří, když mají pokoje daleko od recepce, nedělají nic jiného, než že chodí do schodů nebo po silnici do krpálů. Když chcete dolů k moři, je to slušný sešup.

Reklama

Související témata: