Hlavní obsah

Atletika na Krétě: stadión u moře, utajené výkony a závod na 5400 metrů

Heraklion

Centimetry, sekundy a v případě soutěží družstev i body. Základní elementy, podle nichž si atleti můžou poměřovat své výkony, ale v Heraklionu při první lize mistrovství Evropy družstev často zůstávají utajeny.

Foto: Jan Kucharčík

Štafeta českých sprinterek, zleva Iveta Mazáčová, Martina Schmidová, Barbora Procházková a Jana Slaninová.

Článek

„Kolik jsi běžela? Já nevím,“ vystihuje překážkářka a tentokrát čtvrtkařka Denisa Rosolová obvyklou konverzaci mezi českými atlety, kteří se snažili monitorovat výsledky svých kolegů. „Takže se každý spíš ptá na umístění,“ vysvětlovala.

Krásné prostředí rozlehlého přímořského stadiónu Pankrition a slunečné počasí totiž trochu vyvažovala informační infrastruktura daleko zaostávající i za mítinky české extraligy. Nefungující internet, vypadávající světelná tabule, ukazatele s miniaturními výsledky… „Ani jsem nevěděl, jak jsem běžel, nemají to tady dobře podchycený,“ uznával čtvrtkař Pavel Maslák.

Spící Řekové

Nejvíc na slabší organizaci doplatili vytrvalci. Poprvé v historii mistrovství Evropy družstev se běžel závod na 5400 metrů. Rozhodčí totiž špatně spočítali kola a atlety poslali na ještě jeden „bonusový“ okruh. Proto se konečný výsledek počítal do bodového pořadí, ale časy nejsou uváděny.

„Stalo se i na Diamantové lize, že se běželo o kolo míň. Holt někdo zaspal, jsme v Řecku, tady se spí hodně… Mají sice finálně nezměřených, ale 5400 metrů, a kdo si to může do tréninkového deníku napsat,“ glosoval s nadsázkou šéftrenér Tomáš Dvořák.

Zmatků bylo víc, jak poznala třeba i půlkařka Lenka Masná. „Před závodem byl chaos. Chtěli nás odstartovat ze čtvrtkařského startu, pak nás posunuli ještě dál, přesouvali nás z drah,“ líčila. Ale na český postup to vliv nemělo.

Reklama

Související témata: