Hlavní obsah

Kudlička nemohl otočit hlavou, přesto atakoval český rekord

Heraklion

Ozdobil zřejmě nejkvalitnější soutěž celého víkendu první ligy ME družstev v Heraklionu. Jan Kudlička předvedl parádní tyčkařskou bitvu s domácím Konstantinem Filippidisem, která se rozhodovala až nad úrovní českého rekordu 581 cm. Řekovi zdolaných 580 cm vyneslo vítězství, Kudlička o pět centimetrů výše neuspěl. I tak si svěřenec Boleslava Patery vylepšil letošní nejlepší výkon na 575 cm a spokojenost mu mírně kalil jen bolavý krk, kvůli němuž se nemohl otáčet.

Foto: Jan Kucharčík

Radost Jana Kudličky v řeckém Heraklionu.

Článek

Čekal jste, že k plnému bodovému zisku bude třeba český rekord?

Popravdě nečekal. Jak se hraje na ty čtyři křížky, kdy se jde čtvrtým ven, člověk si dává sakra majzla. Dneska šlo všechno na první pokus, první opravu jsem měl na 585. Ale trošku byl problém, že jsem na základní výšce spadl do nějaké díry v doskočišti a trošku si přilehl krk, takže nemůžu pořádně zvednout ruce. Všechny skoky byly pak doprava, ale jsem spokojený. Čekal jsem, že Filippidis těch 580 nepřepadne a jako vítěz si budu moct nastavit, jakou výšku chci. Takže bych nešel 585, ale třeba 581. Ale proč si nevyzkoušet 585. Když chce člověk uspět na MS, tak nebude stačit ani tolik.

Jak nadějné byly z vašeho pohledu skoky na 585 centimetrech?

Přece jen těch výšek už bylo hodně a dost mě limitoval krk. Za stojany má doskočiště dvě části a jedna byla posunutá asi o 30 čísel. Prvním skokem jsem spadl do díry, takže mě bolí krk, ale jsem rád, že jsem doskákal. Na 585 jsem vzal malinko tvrdší tyč, měl jsem posunutý rozběh dál a myslím, že není nad čím přemýšlet a můžeme prodloužit rozběh, o čemž se s trenérem bavíme už nějakou dobu. Šestnáct kroků, ze kterých skáču, není dostačujících. Cítím běžeckou formu, a pokud z osmnácti kroků naběhnu rychleji, bude to jen dobře. Nemám těch závodů za sebou moc, věřím, že to bude jen a jen lepší.

Mistrovství republiky v Plzni příští týden může být hodně kvalitní závod, formu máte vy i Michal Balner.

Samozřejmě se těším. Těch 575 snad není konečná, je dobře, že jsem vyzkoušel těch 585. Nechci se letos upínat na český rekord. Člověk musí mít v hlavě, že chce skočit 590 a ono z toho bude 580. Když si dá vrchní cíl český rekord, pak se uspokojí…

Jak cenný je pro český tým hladký postup zpět do superligy?

Nic jiného bychom odsud nebrali. Samozřejmě mě mrzí ten bod, že jsem nezískal plný počet, ale myslím, že mi to nemůže nikdo vyčíst. Skočil jsem letošňák, takže z toho hlediska je to dobré. A do superligy myslím bezesporu patříme, loňský sestup byl trochu nešťastný a věřím, že po letošním postupu už nebudeme bojovat o to, jestli se v superlize udržíme. Své místo tam máme, patříme mezi nejlepší a doufám, že si zase za dva roky zaskáču s nejlepšími.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články