Hlavní obsah

V horkých ulicích Baku padl český rekord! Balner překonal Ptáčka

Baku

Po dvanácti letech přišel tyčkař Adam Ptáček o svůj český rekord. Nepřipravil ho o něj Jan Kudlička, jenž se výkon 581 cm pokoušel několikrát překonat, ale další svěřenec kouče Boleslava Patery Michal Balner. Nová hodnota českého rekordu je 582 cm.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tyčkař Michal Balner během Memoriálu Josefa Odložila na Julisce.

Článek

Exhibiční soutěž v ulicích Baku v rámci Evropských her měla parádní úroveň. Němec Holzdeppe a Brazilec Braz zdolali 592 cm, dvaatřicetiletý Balner stejně jako Polák Lisek uspěl o deset centimetrů níže a skončil čtvrtý.

„Povedlo se mi to hned na první pokus a český rekord je skvělý pocit. Skákalo se v 38 stupních, troufám si i na vyšší výšky, ještě cítím rezervy," uvedl Balner pro stránky topathletics.org.

Ozdobí mistrovství republiky

Soutěž měla exhibiční charakter, medaile z Evropských her se za ni neudělovaly. Podle manažera Alfonse Jucka ale mítink spadá do kategorie Special Permit Evropské atletické asociace, a tak splňuje kritéria pro uznání českého rekordu. Nejlepší český venkovní výkon držel dosud rovněž Ptáček z roku 2002 výkonem 580 cm.

Balner ukázal parádní formu už minulý týden v polském Plocku, kde skočil 572 cm. „Teď jsem použil tvrdší tyč, kterou už jsem zkoušel v Polsku a skákalo se mi výborně," pochvaloval si tyčkař, jehož nejlepším výsledkem je šesté místo z halového mistrovství světa 2010.

„Bez problémů jsem zdolal 572 centimetrů, zkoušel jsem i 587 a poslední pokus nebyl nejhorší. Těším se na další starty," říkal s výhledem na víkendové mistrovství republiky v Plzni. Jeho souboj s Kudličkou by měl být ozdobou šampionátu.

Reklama