Hlavní obsah

Neodepisujte Bolta předčasně, vzkazují rivalové trápící se hvězdy

Praha

Místo do Paříže odcestoval do Mnichova, dějiště sobotní Diamantové ligy Stade de France vyměnil za ordinaci věhlasného lékaře Hanse-Wilhelma Müllera-Wohlfahrta. Jako by už komplikací na cestě Usaina Bolta vstříc další zlaté obhajobě nebylo dost…

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jamajský sprinter Usain Bolt je ze svých letošních výkonů rozpačitý.

Článek

Když koncem května v promrzlé a deštivé Ostravě zaběhl jamajský rychlík dvoustovku za 20,13 s, přijímal i on sám své vystoupení s rozpaky. Jenže v Boltově podání to byl dosud letos jasně nejlepší výkon a minimálně na příštích pár týdnů tomu tak zůstane.

Dojde k souboji?

Sprinterské hvězdné války se světového rekordmana letos zatím netýkají, na čele žebříčků nejkratších distancí probíhá marný hon na Justina Gatlina. Američan, jenž se dvakrát zapletl s dopingem, si po vypršení trestu ve 33 letech pozoruhodně vylepšuje osobní rekordy.

Velmi zjednodušeně se jejich souboj na mistrovství světa dal vnímat jako bitva sprinterského dobra a zla. Bolt, jenž jako jeden z mála elitních sprinterů nikdy neuvízl v síti antidopingových komisařů, a proti němu Gatlin, který by podle mnohých už vůbec neměl závodit.

Otázka však je, zda v Pekingu k tomuto střetu vůbec dojde. „Zatím moje sezóna neprobíhá moc hladce, takhle bude můj odkaz v ohrožení. Snažím se zjistit, co se děje, zaměřím se na to a vrátím se zpátky,“ prohlásil Bolt po svém zatím posledním vystoupení v New Yorku.

Z jamajského šampionátu se ale odhlásil, starty v Paříži a Lausanne kvůli potížím s křížokyčelním kloubem zrušil.

Jasno bude až v cíli

Soumrak sprinterské legendy? Pozor na předčasné závěry, varují i jeho soupeři. „Ničím si nemůžete být jistí, dokud neprotnete cílovou čáru. Každý v Pekingu bude připravený,“ prohlásil Gatlin.

Jeho druhá věta neodporuje tezím, že pokud se Bolt nebude cítit schopen prodloužit svou sprinterskou vládu, do Číny se vůbec nevydá, aby neriskoval své jméno a marketingovou hodnotu.

„O Bolta se teď nestarám. Ale je to závodník velkých akcí. Bude připravený, když to bude potřeba,“ nechal se slyšet Tyson Gay, další ze sprinterských es (a další muž s dopingovým škraloupem).

Umí se připravit

Pohled do minulosti dává Gayovým výrokům za pravdu. Nevýrazný start sezóny? To už Bolt zažil mnohokrát. Jenže v srpnu byl vždy ve své nejlepší fazóně.

Z deseti finále velkých akci od olympiády v roce 2008 jich devět vyhrál, jen na MS v Tegu 2011 ulil start. A při každém z devíti svých triumfů předvedl svůj nejlepší čas sezóny. Na vyladění svého těla na optimum má letos ještě sedm týdnů.

Jak si letos vedou sprinterská esa
Justin Gatlin (USA)9,74 (1.)19,57 (1.)
Asafa Powell (Jam.)9,84 (2.)bez výkonu
Trayvon Brommell (USA)9,84 (2.)20,03 (5.)
Tyson Gay (USA)9,87 (5.)bez výkonu
Usain Bolt (Jam.)10,12 (54.)20,13 (13.)
Za jmény sprinterů jsou jejich letošní maxima na 100 a 200 m, v závorce pořadí v letošních světových tabulkách.

Reklama