Hlavní obsah

Veselý útočí na třetí trofej, nahání ho oštěpařská exotika

Praha

První Keňan, druhý reprezentant Trinidadu a Tobaga. Vloni na prvním místě Egypťan, těsně za ním Číňan. Ještě před pár lety by málokdo hádal, že takto budou vypadat oštěpařské světové tabulky. A tak tradiční mocnosti, za něž se vedle Finska může považovat i Česko, musejí tvrdě hájit své pozice.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpař Vítězslav Veselý.

Článek

Jak Finové, tak Češi měli na čtvrteční Diamantové lize své tři zástupce. Jenže ti mohli jen uznale zatleskat Keshornu Walcottovi, který v 19 letech šokoval oštěpařský svět zlatem na olympiádě v Londýně. Závodník z Trinidadu tentokrát v Lausanne ohromil hodem dlouhým 90,16 m a stal se čtrnáctým členem prestižního klubu devadesátimetrových oštěpařů.

Inspirují Evropany

Na začátku sezóny tato elitní společnost patřila takřka výhradně Evropanům, které doplňoval Američan Breaux Greer. Letos už před Walcottem se mezi oštěpařskou smetánku zařadil Keňan Julius Yego. Po šesti letech tak v jedné sezóně přehodili devadesátku dva oštěpaři.

Pod vedením zahraničních koučů (Yega vede Fin Piironen, Walcotta Kubánec Mastrapa) tak zástupci zemí s mizivou oštěpařskou tradicí dodávají kuráž i svým evropským soupeřům. „Je dobře, že jde celá naše disciplína nahoru. Když jsem viděl, jak Keshorn přehodil devadesátku, cítil jsem, že bych to mohl dokázat taky,“ popisoval v Lausanne Fin Tero Pitkämaki.

Pomýšlí na devadesátku

A myšlenky na premiérové zdolání devadesátky se honily v hlavě i mistru světa Vítězslavu Veselému, jenž byl na mítinku Athletissima s výkonem 87,97 m druhý.

„Mrzel mě ten kratší rozběh, nemohl jsem využít svůj potenciál, zvažoval jsem, jestli nebudu šetřit bolavé tříslo. Ale cítil jsem, že ten výkon Walcotta není zase tak daleko a mohlo mi to vyjít i za devadesát,“ byl přesvědčený svěřenec Jana Železného.

Veselého devízou je přes zdravotní obtíže vyrovnanost výkonů, a tak si v hodnocení Diamantové ligy drží sedmibodový náskok právě před dvojicí Yego, Walcott a už příští pátek v Monaku si může zajistit potřetí v kariéře celkový triumf, svůj třetí v kariéře.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články