Hlavní obsah

Gatlin se nebude moci ucházet o cenu pro nejlepšího atleta

I když americký sprinter Justin Gatlin vyhraje mistrovství světa a druhou sezónu po sobě zůstane neporažen, nebude se moci ucházet o cenu pro nejlepšího atleta světa. Mezinárodní federace IAAF totiž upravila pravidla a od letoška se nesmí o cenu ucházet sportovec, jenž byl v minulosti potrestán za vážné porušení antidopingových pravidel.

Foto: Pierre Albouy, Reuters

Americký sprinter Justin Gatlin se raduje z vítězství na stovce v Lausanne.

Článek

Gatlin je v této sezóně nejrychlejším mužem na 100 i 200 metrů a dávají se mu velké šance na sesazení Jamajčana Usaina Bolta ze sprinterského trůnu. Třiatřicetiletý rodák z New Yorku však má také za sebou čtyřletý distanc za pozitivní test na testosteron z roku 2006.

Právě kvůli jeho dopingové minulosti vzbudilo Gatlinovo loňské zařazení do desetičlenné nominace na Atleta roku IAAF velké pozdvižení. Kritizovaly ho atletické legendy v čele se Sebastianem Coem i osobnosti současné atletiky jako německý diskař Robert Harting, jenž se kvůli Gatlinovi vzdal vlastní nominace.

Mluvčí IAAF Nick Davies dnes agentuře Reuters potvrdil, že z obavy před možnými právními důsledky členové rady IAAF nechtěli po rozruchu měnit platná pravidla, nicméně na doporučení komise sportovců loni v listopadu rozhodli, že od letoška se bývalí dopingoví hříšníci o prestižní cenu nebudou moci ucházet.

Reklama