Hlavní obsah

Roste Maslákův nástupce? Pavel je inspirující, ale zároveň jedinečný, tvrdí talentovaný Jirka

Praha

To srovnání se nabízí. Na posledních dvou evropských šampionátech do 23 let vybojoval bronz Pavel Maslák, jenž to později dotáhl až k titulům mistra Evropy i halového světového šampióna. Ani letos na stupních vítězů po dvoustovce nechyběl český sprinter, v Tallinnu si tentokrát pro bronz vystoupil jednadvacetiletý Jan Jirka.

Foto: Jan Kucharčík

Jan Jirka při mistrovství Evropy družstev v Heraklionu.

Článek

K Maslákovým úspěchům vede ještě dlouhá cesta, ale pro českou atletiku je při nejmenším příjemným zjištěním, že má dalšího sprintera špičkové úrovně, který ze sebe dokáže vymáčknout maximum na vrcholné akci. Vždyť v rozběhu si posunul osobní rekord až na 20,78 s, ve finále byl jen o čtyři setiny pomalejší.

„Pavel je určitě ohromně inspirující,“ říká Jirka na Maslákovu adresu. „Jenže on je naprosto unikátní sprinter, který není napodobitelný. Je prostě jedinečný,“ popisuje Jirka.

Trenér žije na obláčku

S trenérem Petrem Habáskem spolupracuje třetím rokem. „Přišel jako perfektně připravený talent od Michala Halbicha z Jeseniovy a já na tom mohl stavět,“ říká kouč.

I on byl z čerstvého výkonu svého svěřence unešený. „Od jeho rozběhu žiju na takovém obláčku. A nejpříjemnějším překvapením pro mě je, že ustál ve finále třetí běh za dva dny. Všichni jsme věděli, že šance tam je, ale nikdo o ní nemluvil,“ přiznává Habásko.

Kam se může Jirka posunout? „Nikdy jsem nebyl přehnaně ambiciózní. Ale doufám, že bych se mohl dostat k 20,60,“ vyhlíží nejbližší metu mladík, jehož baví rychlost nejen na dráze. „Hodně jezdím na motokárách. S kamarády jsme si vyjeli licenci na silnější motokáry, to je skvělá zábava a odreagování,“ pochvaluje si.

Reklama

Související témata: