Hlavní obsah

Osmička zase padla. Juškův dálkařský sen pokračuje i v létě

Michal OsobaPrávo

Umění dostat ze sebe to nejlepší na vrcholné akci je nezbytnou schopností úspěšných atletů. Dálkař Radek Juška se mezi ně může už ve svých 22 letech řadit, byť ještě před půlrokem na své první vavříny čekal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dálkař Radek Juška na archivním snímku oslavuje stříbro v O2 areně v Praze.

Článek

Jenže od té doby? Dvě vrcholné akce proměnil ve dva zisky stříbrných medailí. Nejprve šokoval v pražské O2 areně na halovém mistrovství Evropy, minulý týden si poradil i v trochu odlišné pozici jednoho z medailových kandidátů na kontinentálním šampionátu do 23 let v Tallinnu.

V osmičku moc nevěřil

V lednu by se podobným prognózám vysmál. „Dvě medaile? Asi by mě to nenapadlo. Pořád platí, že tenhle rok je pro mě sen, který se stal realitou,“ vypráví nadšeně.

Po pražském halovém veleskoku 810 cm potvrdil na exhibičním mítinku v Innsbrucku, že nešlo o ojedinělý úlet. Přestože se pár dnů předtím pral s „dejvickou nemocí“ v podobě zkažené vody a ztratil čtyři kilogramy, v Rakousku předvedl 815 centimetrů.

Pak ale přišlo tápání, osmimetrová hranice se zase na chvíli stala nedobytnou metou. I pochyby přicházely. „Moc jsem nevěřil, že v Tallinnu osmičku zvládnu,“ připouští. „Ale trenér říkal, že ve finále to zase poletí,“ přibližuje Juška.

V Pekingu chce do finále

A jeho kouč Josef Karas se nemýlil. Juška v pravý čas zmobilizoval síly a ve finále trefil přesně osmimetrovou hranici, což znamenalo stříbro. „Naprostá spokojenost, konečně padlo osm metrů i venku na tvrdé dráze,“ libuje si závodník velkých akcí.

„Člověk na šampionátech má v podvědomí, že může dokázat něco většího, ale největší zásluhu na tom má trenér, že mě připraví na danou chvíli,“ děkuje Karasovi.

Ta zatím pro Jušku největší akce přijde v Pekingu při mistrovství světa. „Spousta dálkařů umí za osm a půl metru, bude to boj. Ale určitě si dám za cíl postup do finále,“ nevzdává se.

Reklama