Hlavní obsah

Nový Šebrle? Cesta je ještě strašně dlouhá, upozorňuje olympijský vítěz

Praha

Tohle bude nový Roman Šebrle! Kolikrát už olympijský vítěz v desetiboji tuhle větu slyšel… Prakticky pokaždé, když se rok co rok touto dobou vrací z mládežnických šampionátů ověnčený medailí některý z talentů nejvšestrannější disciplíny. „Bylo by to skvělé, ale cesta od mládeže je ještě strašně dlouhá,“ upozorňuje bývalý světový rekordman.

Foto: Sport.cz

Jan Doležal, nový juniorský mistr Evropy v desetiboji.

Článek

O víkendu pozorně přes internet sledoval, jak si na juniorském evropském šampionátu ve švédské Eskilstuně vede Jan Doležal, jenž své dvoudenní snažení dotáhl ke zlatu. „Z toho jsem měl velkou radost,“ neskrývá Šebrle.

Úspěch v devatenácti letech žádnou záruku hvězdné kariéry nedává. „Na druhou stranu hodně vítězů juniorských šampionátu se pak prosadilo,“ připomíná Šebrle, že mezi Doležalovými předchůdci byl třeba pozdější mistr Evropy Andrej Kravčenko či Ladji Doucouré, jenž si zvolil 110 m překážek a stal se na nich mistrem světa.

Nevyzrálí můžou dorůst

Jenže stejně tak bychom v listině vítězů našli řadu nenaplněných talentů. „Kluci můžou být vyspělejší, přijde někdo, kdo byl hubenější, nevyzrálý, začne po dvacátém roce víc trénovat a najednou je před nimi,“ připomíná Šebrle úskalí přechodu do dospělé kategorie.

Právě dvěma nejčerstvějším objevům české vícebojařské scény Jiřímu Sýkorovi a Janu Doležalovi dává největší šance na úspěch. „Netvrdím, že budou dělat 9000 bodů, ale mají na to se prosadit. Každopádně se na jejich růst těším a doufám, že vydrží zdraví,“ ujišťuje Šebrle a trochu ho mrzí, že podruhé za sebou může český desetibojař chybět na dospělém MS.

„Určitě by se na Peking koukalo lépe, kdyby bylo komu fandit. Ale teď jsem se potkal s Adamem a vypadal solidně,“ věří, že rekonvalescent Adam Sebastian Helcelet ještě stihne limit splnit.

Mládežnické medaile českých vícebojařů za posledních deset let
Jaroslav Hedvičák
stříbro na MS do 17 let 2007
Adam Sebastian Helcelet
bronz na ME do 23 let 2013
Jiří Sýkora
zlato na MS juniorů 2014
Jan Doležal
bronz na MS do 17 let 2013
zlato na ME juniorů 2015

Reklama