Hlavní obsah

Kdo pojede do Pekingu? Vypadl koulař, do týmu pro šampionát se vrací oštěpařská hvězda

Čtyřiadvacet českých atletů, devět žen a patnáct mužů, pojede na mistrovství světa, které se koná od 22. do 30. srpna v Pekingu. Nominaci dnes schválilo předsednictvo Českého atletického svazu. V týmu nechybí obhájci zlatých medailí překážkářka Zuzana Hejnová a oštěpař Vítězslav Veselý, ani v Moskvě bronzový kladivář Lukáš Melich. Před dvěma lety bylo na MS českých atletů sedmadvacet, tehdy se ale do nominace dostaly i obě štafety na 4x400 metrů.

Foto: Phil Noble, Reuters

Barbora Špotáková v závodě Diamantové ligy v Londýně.

Článek

"Osm českých atletů je v letošních tabulkách do osmého místa na světě, což je dobrá zpráva. Věřím, že i nějakou tu medaili přivezeme," řekl podle tiskové zprávy svazu šéftrenér reprezentace Tomáš Dvořák.

Do týmu pro šampionát se vrací oštěpařka Barbora Špotáková, která v Moskvě chyběla kvůli mateřské pauze. Dvojnásobná olympijská vítězka bude po výhře v Ósace 2007 útočit na svůj druhý titul mistryně světa.

V týmu bylo původně 25 limitářů, ale vypadl koulař Ladislav Prášil. Dvojnásobný bronzový medailista z halových ME, včetně toho letošního v Praze, se potýká od začátku přípravy se zraněním a v aktuální sezoně ještě nezávodil.

Na úspěch pomýšlí kromě obhájců i několik dalších reprezentantů. Pavel Maslák sice nemá takovou formu jako v minulých letech, ale na velký závod se mistr Evropy v hale i pod otevřeným nebem umí připravit. Jakub Holuša je čerstvým českým rekordmanem na 1500 metrů a na tuto trať se také bude soustředit. Vynechá proto osmistovku, na které rovněž splnil limit.

Na dobrý výsledek může pomýšlet chodkyně Anežka Drahotová, ve finále by měli závodit také osmimetrový dálkař Radek Juška, tyčkaři Jan Kudlička, Michal Balner a Jiřina Ptáčníková či výškař Jaroslav Bába. Bez šance nejsou ani překážkářka Denisa Rosolová či další oštěpař Jakub Vadlejch.

Výpravu ještě mohou rozšířit na poslední chvíli ti, kteří sice nesplnili výkonnostní kritérium IAAF, ale podle nového kvalifikačního systému mohou být dobráni do optimálního počtu závodníků ve své disciplíně. "Bude záležet, jak se k tomu postaví ostatní federace. My jsme několik jmen na IAAF poslali," řekl Dvořák. "Definitivně jasno bude až po neděli, kdy je finální uzávěrka přihlášek," vysvětlil.

Nominace ČR:
Muži:
Pavel Maslák (400 m)
Jakub Holuša (1500 m)
Petr Svoboda (110 m př.)
Jaroslav Bába (výška)
Jan Kudlička
Michal Balner (oba tyč)
Radek Juška (dálka)
Tomáš Staněk
Jan Marcell (oba koule)
Lukáš Melich (kladivo)
Jakub Vadlejch
Petr Frydrych
Vítězslav Veselý (všichni oštěp)
Adam Sebastian Helcelet (desetiboj)
Lukáš Gdula (chůze 50 km)
Ženy:
Zuzana Hejnová
Denisa Rosolová (obě 400 m př.)
Lucie Sekanová (3000 m př.)
Jiřina Ptáčníková (tyč)
Tereza Králová (kladivo)
Barbora Špotáková (oštěp)
Anežka Drahotová
Lucie Pelantová (chůze 20 km)
Eliška Klučinová (sedmiboj)

Reklama

Související témata: