Hlavní obsah

Spekulace drasticky poškozují obraz atletiky, štve rozzlobeného šéfa svazu Varhaníka

Praha

Bobtnající aféra kolem údajně podezřelých krevních vzorků stovek atletů uvízla na mrtvém bodě. Kauza, kterou rozpoutali reportéři německé televize ARD a britského listu Sunday Times, zatím nespěje ke konkrétním obviněním, do protiútoku naopak přešla Mezinárodní atletická federace IAAF. Nařčení považuje za senzacechtivé a matoucí.

Foto: Profimedia.cz

Předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník.

Článek

Necelé tři týdny před startem světového šampionátu v Pekingu obvinění řádně rozčeřila atletické vody. „To, co bylo publikováno, drasticky poškozuje obraz našeho sportu. Přitom jen na základě spekulací. Z toho jsem šokován, smutný a rozzlobený,“ řekl předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník poté, co se seznámil s mediálními výstupy kauzy, podle nichž mělo být podezřelých i sedm procent vzorků českých atletů.

Nejasné počty

„Uvádí se, že uniklo zhruba 12 000 vzorků, ale jen u pěti tisíc atletů. Co to znamená? Že je to jeden vzorek na atleta, dva? Ze dvou měření nejsme schopní poznat vůbec nic. Nevíme, z jakých čísel ti novináři vycházeli,“ upozorňuje s odkazem na systém biologického pasu, kdy se dlouhodobě zkoumají odchylky jednotlivých hodnot.

„I kdyby ty hodnoty byly skutečně podezřelé, teprve dlouhý proces ukáže, jestli je to fyziologicky možné,“ říká Varhaník a připomíná situaci cyklisty Romana Kreuzigra.

„V rámci olympijského výboru jsem se tím dva roky zaobíral, proběhlo asi padesát testů na prestižní klinice v USA, než kauza dospěla k arbitráži a cyklistická unie nabídla smír, když bylo jasné, kdo by asi vyhrál.“

Politický boj?

IAAF ve svém obsáhlé reakci odmítá jednotlivé závěry novinářů a poukazuje na to, že zmíněná „tajná data“, která média interpretovala, sama zveřejnila už před čtyřmi lety.

„Jsem si jistý, že jde o umělou kauzu, kde může hrát roli i politika,“ reagoval také předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Před startem atletického MS totiž proběhne ostře sledovaný souboj o nového předsedu IAAF mezi Sergejem Bubkou a Sebastianem Coem. „Oba kandidáti jsou pro mě zárukou, že se boj proti dopingu ještě zpřísní,“ dodává Varhaník.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články