Hlavní obsah

Byl jsem na sebe moc měkký, připouští Maslák. A tak se v tréninku vrátil na začátek

Nymburk

Zatím každou sezónu, kdy se věnoval čtvrtce, si Pavel Maslák zlepšil osobní maximum, které je od roku 2012 také českým rekordem. I loni, kdy byl většinu sezóny zraněný. Letos halový mistr Evropy i světa zatím na ideální závod čeká a věří, že přijde při MS v Pekingu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Maslák v cíli atletického mítinku Zlatá tretra 2015.

Článek

Ve světových tabulkách jste mimo elitní třicítku, na to jste poslední roky nebyl zvyklý.

Je to určitě jiná pozice, ale o moc lépe jsem na tom před mistrovstvím světa nebýval. Jenže letos běhají kluci o dost rychleji než před dvěma lety, kdy jsem v Moskvě do finále postoupil za 44,84, to by v tabulkách teď znamenalo dvacáté místo. Ale na vrcholné akci většina lidí nezopakuje svůj výkon, jen pár se tam zlepší. Budu chtít postoupit do finále.

Je páté místo z minulého šampionátu v Moskvě zavazující?

I zpětně jsem rád, že jsem tam běžel tak dobře. Ale teď bude podle mě páté místo za o dost kvalitnější čas, stejně tak postup do finále. Na něj nemusí stačit ani český rekord.

Vaše tréninková kolegyně Zuzana Hejnová v úvodu sezóny nebyla s časy příliš spokojená a v Paříži se zlepšila o víc než sekundu. Může podobný progres přijít i u vás?

O sekundu se asi neposunu, to by byl evropský rekord (úsměv). Ale chtěl bych se dostat někam k českému rekordu, jsou to tři desetiny a to už není tak strašné, když se vyladí.

Podle tréninků jste na tom hůř než loni, kdy jste zaběhl rekordní čas 44,79?

Je to teď trošku horší. Po loňském zranění jsme se soustředili na halu, která byla důležitá. Asi jsme toho udělali míň, protože jsme víc poslouchali tělo a trošku mi to chybí, proto jsme se vrátili na začátek toho tréninku.

Byl jste na sebe v trénincích až moc měkký?

Dá se říct, že jo. Plno tréninků jsme nedoběhali nebo vypustili, když mě bolela noha. Teď jsme se vrátili k objemové přípravě, zařadili kopce, tempa a fartleky a zkusíme to vyladit.

Je v přípravě klíčové najít hranici, kdy můžete natrénovat maximum, ale zároveň abyste se opět nezranil?

V objemu asi moc zranění nehrozí, spíš v té poslední fázi, kdy se přechází do rychlosti. Absolvuju méně úseků, ale o to kvalitnějších.

Po mistrovství republiky v Plzni, kde jste se blýskl dvoustovkou za 20,58, jste doufal, že se rychlost potvrdí i na čtvrtce. Další Diamantová liga v Paříži ale moc nevyšla.

Po republice jsem jel do Velenje, kde se mi závod povedl. Paříž jsem si pak takticky zkazil sám a už se to vezlo…

Čím to, že vám letos zatím nejvíc sedl menší mítink ve Slovinsku?

Byl jsem psychicky povzbuzený z mistrovství republiky a hlavně tam byly docela dobré podmínky. Jihoafričan Simbine běžel stovku pod deset, bylo téměř bezvětří, teplo, čistý vzduch…

Ten asi v Číně nebude…

To je pravda, teplo jo, ale čistý vzduch asi ne. (úsměv)

A 80 tisíc diváků v hledišti. Dělá to s vámi něco?

Určitě mě vyhecuje, když závodím před hodně lidmi. Snad jen doma to bývá horší, to vyhecuje někdy až moc.

Maslákovy časy na čtvrtce
201244,91 s (16. v tabulkách)
201344,84 s (11.)
201444,79 s (13.)
201545,09 s (34.)

Reklama

Související témata: