Hlavní obsah

Nezávislá komise WADA začne prošetřovat doping v atletice

Londýn

Nezávislá komise Světové antidopingové agentury WADA se začne urychleně zabývat obviněním z rozšířeného užívání dopingu v atletice, které minulý týden vznesly německá televizní stanice ARD a britský list Sunday Times. Podezření na porušování pravidel chce WADA důkladně vyšetřit, způsob, jakým se novináři k informacím dostali a jak získaná data interpretovali, nicméně odsoudila.

Foto: © Denis Balibouse / Reuters, Reuters

Plakát v sídle Světové antidopingové agentury (WADA).

Článek

ARD a Sunday Times přišly o víkendu s tím, že 146 medailistů z olympijských her a mistrovství světa v letech 2001 až 2012 v bězích na 800 metrů a delších a ve vícebojích mělo podezřelé výsledky krevních testů, které nikdo neřešil. Abnormální hodnoty prý vykázaly i některé testy českých atletů.

Údaje novináři získali bez souhlasu atletické federace IAAF od utajeného zdroje, který jim poskytl databázi obsahující 12 000 vzorků od 5000 atletů. IAAF zveřejnění soukromých a důvěrných informací odsoudila, stejně se nyní ke způsobu, jakým se média k souborům dostala, vyjádřila i WADA.

Podle vyjádření antidopingové agentury nemohou být uniklá data z krevních testů provedených před rokem 2009, tedy před zavedením biologických pasů v atletice, v žádném případě považována za doping.

"Tvrdit nebo naznačovat doping v souvislosti s jakýmkoliv sportovcem, jehož data jsou v databázi, je přinejmenším nezodpovědné a potenciálně urážlivé," uvedl šéf WADA Craig Reedie. "WADA je povinná chránit důvěrné informace o sportovcích, a proto požádala nezávislou komisi, aby bezodkladně zahájila vyšetřování," dodal.

Reklama

Související témata: