Hlavní obsah

Podle IAAF už kvůli krevním hodnotám padlo přes 60 trestů

Londýn

Mezinárodní atletická federace IAAF označila za zcela nepravdivé tvrzení vědců Michaela Ashendena a Robina Parisotta, že v minulých letech neřešila podezřelé výsledky krevních testů. Federace dnes v prohlášení uvedla, že od roku 2009, tedy po zavedení biologických pasů, už potrestala kvůli abnormálním hodnotám krevního obrazu přes 60 atletů.

Foto: © Denis Balibouse / Reuters, Reuters

Plakát v sídle Světové antidopingové agentury (WADA).

Článek

Potrestaní sportovci podle IAAF vybojovali 140 medailí z významných mezinárodních soutěží, vytvořili tři světové rekordy a vyhráli 19 velkých maratonů. "Tato fakta (Ashenden a Parisotto) ignorovali a veřejně prohlásili, že IAAF nic nedělala," uvedla atletická federace.

ARD a Sunday Times přišly před týdnem s tvrzením, že 146 medailistů z olympijských her a mistrovství světa v letech 2001 až 2012 v bězích na 800 metrů a delších a ve vícebojích mělo podezřelé výsledky krevních testů. Abnormální hodnoty prý vykázaly i některé testy českých atletů.

Údaje novináři získali bez souhlasu IAAF od utajeného zdroje, který jim poskytl databázi obsahující 12.000 vzorků od 5000 atletů. Hodnoty pak nechali prozkoumat australskými antidopingovými experty Parisottem a Ashendenem.

Celým případem se začne urychleně zabývat nezávislá komise Světové antidopingové agentury WADA. "Pokud tito vědci mají důkazy, že se IAAF nezabývala podezřelými vzorky, měli by je neprodleně dodat komisi WADA. Pokud je nemají, měli by se zdržet jakýchkoli podobných prohlášení," doplnili atletičtí funkcionáři.

Reklama