Hlavní obsah

Už nejsem zelenáč, hlásí dvacetiletá Drahotová. A tak se nebojí mluvit ani o světové medaili

Praha

Do Asie měla namířeno jako první z české atletické výpravy, do Pekingu přitom chodkyně Anežka Drahotová dorazí jako poslední. Jedna z největší českých nadějí pro mistrovství světa totiž zvolila na cestě do Číny aklimatizační zastávku nedaleko Tokia.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Anežka Drahotová na letišti Václava Havla.

Článek

Proč zrovna tam?

Kopírujeme program, který měl trenér s Bárou Pitákovou a pak Zuzkou Schindlerovou při šampionátech v Asii. Budeme dva týdny v Japonsku a 24. srpna letíme do Pekingu. Bydlet budeme v Cukubě, kde je v rámci univerzity takové ubytování pro studenty.

Nevadí vám, že si pobyt v Asii ještě více prodloužíte?

Já jsem ráda. Fungovalo to tak dvakrát, snad to zabere i na mě. Ještě něco dotrénujeme a v Japonsku bude snad i přijatelnější vzduch než je v Pekingu. S trenérem jsme na sebe zvyklí, na soustředěních trávíme i víc času než dva týdny.

V Číně už jste závodila při Světovém poháru.

Byla jsem tam vloni ještě jako juniorka. Sice jsem si zašla osobní rekord, ale necítila jsem se úplně nejlíp. Nejradši bych závodila někde v Evropě, i před dvěma lety v Moskvě byly ty podmínky hrozně příjemné.

V Pekingu může být teplo a vlhko jako při olympiádě před sedmi lety.

Ta trať bude stejná, jsem ráda, že budeme mít start i cíl na stadiónu jako v Moskvě, přece jen člověk si chce zazávodit na Olympijském stadiónu. Z olympiády si pamatuju obrázky, kdy pálilo sluníčko, ale tři minuty před startem přišel totální slejvák. Vedro mi nevadí, v Murcii jsem letos závodila v 38 stupních, s vysokou vlhkostí zkušenost nemám. Nikdy jsem v takových podmínkách nezávodila, ale snad se zvládnu adaptovat na všechno.

Cítíte se v dobré formě?

Doufám, že ano. Mám za sebou jedno z nejtěžších soustředění v životě, natrénováno mám. Nebudou tam žádné obrovské favoritky, špička je vyrovnaná...

Chybět budou Rusky, které po sérii dopingových prohřešků jejich svaz nenominoval.

Moc se k tomu nechci vyjadřovat, nezkoumali jsme to, uvidíme, jak bude vypadat startovka. Těším se, že budu schopná závodit s kýmkoliv, zase tam budou domácí Číňanky. Vážně to bude vyrovnané, v Murcii jsem se letos zlepšila o dvě minuty a stejně byla čtvrtá. Ale je pravda, že tam byly Rusky…

Takže v Pekingu budete pokukovat po medaili?

Není to nereálné, nebojím se říct, že šance tam je. Kdyby to vyšlo, byla bych šťastná. Ale záležet bude na daném závodě i taktice.

V minulosti jste se často hnala od startu dopředu, teď zvolíte jinou taktiku?

Už nejsem takový zelenáč, rozvrhneme to jinak. Nesmím se do toho vrhat po hlavě, což je občas můj problém. Bude to chtít přečíst závod, soupeřky můžou mít výhodu ve spolupráci s týmovými kolegyněmi. Ale od toho mám trenéra, aby mi poradil.

Očima trenéra Iva Pitáka
„V Japonsku, kam se teď před šampionátem přesouváme, je univerzitní kampus s pětikilometrovým okruhem mezi jezírky pod stromy. Je na něm dvoumetrový pás travnatý a dvoumetrový tartanový, u toho bazén, prostě fantastické tréninkové podmínky.Anežka je na tom teď určitě dobře, ale bude záležet na vývoji závodu. Jak ji znám, bude to styl hop, nebo trop. Dopředu se určitě sama nepožene, už by ji ani soupeřky nenechaly, ale teď nemá cenu nic plánovat.Co se týče ruských chodkyň, pořád se mi moc nechce věřit, že se tam nezjeví. Přijde mi to silně nefér k závodníkům, kteří žádný problém neměli. Ale to je věc ruského svazu, nikdo nevíme, co za tím je.“

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články