Hlavní obsah

Melich přetáhl závit, tak odpočíval. Ke spokojenosti mu postačí dvě písmenka

Praha

Když před dvěma lety ve své životní sezóně odlétal na mistrovství světa do Moskvy, dotazy na možný zisk cenného kovu odrážel. „Všichni pořád mluví o medailích, ale já si jedu hlavně zazávodit,“ vykládal kladivář Lukáš Melich a z Ruska pak přivezl bronz. Letos medailovým očekáváním čelit nemusí, na šampionát do Pekingu odletěl v pozici 31. kladiváře v letošních tabulkách.

Atleti před odjezdem na MS do PekinguVideo: Sport.cz

 
Článek

I proto si nijak nepřipouští, že v Číně bude obhajovat bronz. „Kdybych si to nepřečetl, ani to nevnímám. Letos jsem v jiné pozici, moje výkony nejsou takové,“ přiznává.

Na závody už se těší

V sezóně nejdál hodil 76,21 m, předloni opakovaně dokázal poslat kladivo za osmdesátku. A tak myslí na skromnější cíle, než je obhajoba. „Člověk musí vždycky doufat, ale rád bych se vracel z výkonem, u něhož by svítila písmena SB,“ věří v pokus označený jako season best, tedy nejlepší výkon sezóny. „A s ním bych mohl být do osmého místa,“ doufá.

Před dvěma lety se moskevským bronzem odměnil za léta kladivářské dřiny, vydobyl si možnost stát se vojákem z povolání, jeho kouč Dušan Král získal v Dukle smlouvu na plný úvazek. Ale další úspěchy zatím nepřibyly.

Během loňské sezóny s evropským šampionátem v Curychu nechal podle svých slov trochu odpočinout psychiku. „A teď se na závody těším, užívám si je, ale zase není takové fyzično,“ vysvětluje.

Peking byl jedinečný

Zranění z přípravy totiž Melicha zbrzdilo v úvodu sezóny a ve snaze manko dohnat zřejmě trénoval až moc. „Asi jsem přetáhl závit, což nebyl dobrý nápad. Tak teď spíš odpočívám a doufám, že se z toho vyhrabu,“ hlásil před odletem do Pekingu.

Do čínské metropole se vypravil po sedmi letech, při olympiádě uvízl v kvalifikaci. „Na to zázemí jsem koukal jako malý kluk. I když Londýn se mi povedl o hodně líp, Peking pro mě byl jako moje první olympiáda jedinečným zážitkem,“ vzpomíná šestý muž z OH 2012.

„Teď jsem zvědavý, jak se to tam za sedm let změnilo. Ale kluci oštěpaři, kteří tam závodili, říkali, že stadión vypadá víceméně stejně,“ vyhlížel cestu do Ptačího hnízda.

Reklama

Související témata: