Hlavní obsah

Bitva titánů. Atletiku chtějí řídit legendy, do kampaně daly obrovské peníze

Michal OsobaPrávo

Jsou zvyklí na výhry, slávu i rekordy. Jenže tahle bitva bude mít jen jednoho vítěze. Dvě legendy světové atletiky, Sergej Bubka a Sebastian Coe, se staly soky v ostře sledovaném sportovně-diplomatickém souboji. Jde o vládu nad světovou atletikou.

Foto: Profimedia.cz

Sergej Bubka (vpravo) a Sebastian Coe, kandidáti na nového šéfa IAAF.

Článek

Objíždějí celý svět, navštěvují nejrůznější, byť jen lokálně významné atletické akce. A když se objeví jakákoliv kauza spojená s atletikou (a že jich v posledních týdnech není málo), okamžitě přispěchají s vyjádřením rozeslaným do médií.

„Je to bitva titánů, strašně vyhrocený souboj. Oba do něho dali neskutečné množství peněz, procestovali křížem krážem celý svět,“ připomíná předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník.

Na první pohled se volební hesla a programy obou kandidátů příliš neliší. Oba slibují atletice změny, které jí mají pomoct k vyšší atraktivitě. „Jsou třeba. Mění se společnost, trh televizních práv, volnočasové návyky lidí… Na to atletika musí reagovat, pokud chce zůstat ve skupině elitních sportů,“ těší se na nové pořádky Varhaník.

Diack v 82 letech končí

„Sergej má naplánovanou agendu analýz a pak chce konat, Seb už teď vymýšlí konkrétní kroky,“ srovnává oba kandidáty.

Vítěz volby ve funkci nahradí Lamine Diacka, jenž byl předsedou IAAF posledních šestnáct let. „A přece jen v jeho věku nemůžete čekat, že bude nějakým supermotorem, který by přemýšlel, kde uvidí atletiku za deset let,“ říká Varhaník na adresu dvaaosmdesátiletého senegalského funkcionáře.

Od jednapadesátiletého Bubky i o sedm let staršího Coea se dá čekat větší energie. Oba se mohou ohánět bohatými zkušenostmi v atletických dresech i funkcionářských oblecích.

Bubka se nevzdá

Bubka překonal pětatřicetkrát světový rekord ve skoku o tyči, poté se v IAAF propracoval až na post viceprezidenta, vede národní olympijský výbor. Jednu volební porážku ale už schytal předloni, kdy v boji o šéfa Mezinárodního olympijského výboru podlehl Thomasi Bachovi.

Dvojnásobný olympijský vítěz Coe se po konci kariéry vrhl do politiky, byl zvolen do parlamentu za konzervativce a i on se stal viceprezidentem IAAF. Ve světě sportovní diplomacie si ale vydobyl úctu především tím, jak v roli předsedy organizačního výboru před třemi lety nachystal londýnskou olympiádu.

Souboj těchto těžkých atletických vah se rozhodne příští středu v Pekingu na kongresu předcházejícím atletickému mistrovství světa. Každá země bude mít jeden hlas, z Evropy zní zatím jednoznačně vyjádření podpory pro Coea.

„Určitě neplánuju předem z bitvy odstoupit. Také mám v IAAF dostatečnou podporu,“ ujistil Bubka, jenž by měl podle předpokladů sbírat hlasy na východě Evropy, v Asii a Africe.

Česko se rozhodne až v Pekingu

Řada zemí si ale nechává rozhodnutí až na poslední chvíli. Tak jako Česko. „Náš svaz předem nezaujme stanovisko, počkáme, co nám řeknou na kongresu, a důležitá bude i schůze evropských federací den před volbou. Nejde totiž jen o roli předsedy, ale i o další důležité funkce,“ říká svazový předseda Varhaník.

Zatímco Bubka kandiduje i na pozici místopředsedy IAAF, Coe vsadil vše na jednu předsednickou kartu.

Reklama