Hlavní obsah

Mezi dopingovými hříšníky z MS 2007 je stříbrná Abeylegesseová

Istanbul

Jedním z 28 atletů, kteří podle IAAF měli při zpětné kontrole vzorků ze světových šampionátů 2005 a 2007 pozitivní test na doping, je turecká vytrvalkyně Elvan Abeylegesseová. Běžkyně s etiopskými kořeny měla v těle zakázané látky při zisku stříbra v závodě na 10 000 metrů v Ósace 2007. Potvrdil to turecký svaz, který už začátkem týdne vyřadil Abeylegesseovou z nominace na MS v Pekingu. Měla tam startovat v maratonu.

Foto: Profimedia.cz

Turecká vytrvalkyně Elvan Abeylegesseová.

Článek

Mezinárodní atletická federace o bezmála třech desítkách pozitivních testů informovala v tomto týdnu. Žádné jméno ale nezveřejnila a uvedla, že většina z těchto atletů již ukončila kariéru a někteří byli za doping potrestáni.

Dvaatřicetiletá Abeylegesseová v Ósace prohrála jen s Tiruneš Dibabaovou z Etiopie. Ta byla o rok později její jedinou přemožitelkou také na olympijských hrách v Pekingu v závodech na 5000 i 10 000 metrů. V roce 2010 slavila Abeylegesseová vítězný double na těchto tratích na mistrovství Evropy v Barceloně, byť v kratším závodě se dočkala zlata až po pozdější diskvalifikaci krajanky Alemitu Bekeleové, která doplatila na rozpory v biologickém pasu. Dopingová obvinění Abeylegesseová v prohlášení odmítla.

Reklama

Související témata: