Hlavní obsah

Mistr kvalifikací Kudlička zatáhl brzdu. Takové podmínky jsem nezažil, hlásil

Peking

Kdekdo je vystresovaný už před kvalifikací, která umí být katem mnohých favoritů. Jenže tyčkař Jan Kudlička může sebevědomě nastoupit na plochu a ucházet se o postup do finále bez velkého stresu. Kvalifikace zvládá bravurně, od mistrovství světa v Berlíně 2009 ze všech postoupil a potvrdil to i na mistrovství světa v Pekingu, kde zdolal 570 cm.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Jan Kudlička překonává laťku v kvalifikaci MS.

Článek

Pomáhá vám sebevědomí podpořené kvalifikačními úspěchy?

Mě ty kvalifikace docela baví. Někdo počítá, ptá se: Co myslíš, bude to stačit…

Zatímco vy je zvládáte hravě, jako tady v Ptačím hnízdě…

Neměl jsem žádný problém. Byl jsem ale dneska trochu nervózní při rozcvičení. Když jsme se rozklusávali, byl jsem mimo. V pátek jsem tři hodiny trénoval a věděl, že kdybych odpočíval, v kvalifikaci by to bylo až moc dobré, ale potom by bylo horší finále. Takže teď to bylo trošku, co se stavu mého těla týče, se zabrzděnou brzdou, ale úplně zadarmo. A věřím, že to byl dobrý tah směrem k finále, které bude v pondělí.

Byl trénink den před závodem trochu risk?

Buď přijde nějaké pěkné umístění ve finále, nebo člověk vypadne. Kdybych vypadl, řeklo by se: Udělalo se pro to všechno. Není čas odpočívat.

Ve finále vás ale bude šestnáct…

Trošku to podle mě podělali. Letos deset kluků skočilo přes 580, nemůžou dát kvalifikační limit 570… Je nás tam moc, šestnáct kluků, to je jak jedna kvalifikační skupina. Ale na tom velkém stadiónu byly fakt neuvěřitelné podmínky. Na nich většinou moc nefouká, dneska ano, rozběh byl na osmdesát procent. Takové podmínky jsem nezažil. Oproti loňskému Curychu, kde jsem měl dva metry proti, teď jsem měl dva metry do zad. To se skáče jinak.

Byl jste v takovém laufu, že byste klidně rovnou skákal finále?

Kdyby se dneska skákalo o medaile, v těchto podmínkách bych si nedal základ 540, ale 555 a pak 570. Myslím, že bych dneska 580 skočil, možná i víc. Těžko říct, ani jsem se nehecoval do těžších tyčí. Otázka je, kdyby člověk začal nabíhat naplno a dostal by se o dvě tyče dál, co by z toho bylo.

Máte dostatek tvrdších tyčí?

Mám, mám. A když nebudou, holt poběžím trochu pomaleji. (úsměv) Ne, to bude v pohodě.

Váš kolega Michal Balner očekává, že ve finále bude při současné konkurenci na medaili třeba skočit 590…

Každý závod je jiný, pamatuju si tu olympiádu, kdy skočilo asi patnáct kluků 565 a ve finále bylo 570 na nedělený bronz. Foukalo proti a dopadlo to opačně. Samozřejmě, tyčka je letos výš, ale myslím, že teoretická šance na medaili je i čistý zápis na 585.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články