Hlavní obsah

Rosolová slavila na suši, pak získala skalp extravagantní favoritky

Peking

Stejně jako Usain Bolt, jenž se narodil ve stejný den, vycházejí překážkářce Denise Rosolové narozeniny často na vrcholnou akci sezóny. Na bujaré večírky tak musí zapomenout, v Pekingu ji před startem její disciplíny jubileum připomněla květina od vedení výpravy a návštěva restaurace se suši. „Ale radši s předstihem, těsně před závody jsem nechtěla riskovat,“ vypráví.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Denisa Rosolová (vpravo) a Janieve Russellová z Jamajky na mistrovství světa v Pekingu.

Článek

Hledání podniku na večeři nebylo úplně hladké. „Ptala jsem se pomocníků a ti nevěděli, co je suši,“ zaskočilo Rosolovou. Jenže pak zapracovala na výslovnosti. „Pak řekli: Jo, súúúši,“ reprodukuje konverzaci. Dobrovolníci ji napsali adresu a pak s přítelem vícebojařem Adamem Sebastianem Helceletem a trenérkou Martinou Blažkovou vyrazila na večeři.

„Bylo to výborné, akorát jsme asi tři čtvrtě hodiny čekali, než nás usadí. Dostali jsme lístečky s pořadníkem a hlásili to čínsky. Pak přišli, kdo ještě čeká, tak jsme se tam nějak dostali,“ vypráví. Na přípitek ale nedošlo. „Jak říká trenérka, ťuknout si můžeme vždycky.“

Oslavu by mohla spojit třeba s úspěchem v Pekingu, v rozběhu k němu udělala první krok druhým místem a časem 55,33 s. „Snažila jsem se postoupit, abych pošetřila síly, což se mi docela i podařilo, protože dneska je strašné vedro,“ hlásila.

„My Češky neděláme na rozcvičení skoro nic, šetříme síly na nejdůležitější běhy. Docela mě překvapilo, jak to tam některé mydlí,“ vypozorovala.

Littleovou neodepisovala

Daleko za sebou nechala v rozběhu i letos nejrychlejší Američanku Shamier Littleovou, která se s časem 56,57 s strachovala o postup.

„Byla jsem ráda, že jsem ji předběhla. Ale Afroameričankám to buď vychází, nebo to totálně koní. V pondělí může mít úplně jinou techniku a čas,“ neodepisovala favoritku, která více než výkonem zaujala svým extravagantním vzezřením.

Velká zelená mašle ve vlasech, silné brýle… „Byly jsme spolu na tréninkovém stadiónu, tušila jsem, že bude mít obří mašli. Ale divím se, že může běhat s prominutím s takovými popelníky a že si nevezme čočky. Má snad desítky dioptrie, mně by to vadilo. Když člověku spadnou brýle, nevidí nic,“ dodávala Rosolová.

Reklama