Hlavní obsah

Bolt to zase dokázal! Sprinterský fenomén Gatlina na trůn nepustil

Peking
Aktualizováno

Usain Bolt zase jednou uhranul atletický svět! Může se celou sezónu trápit, bojovat se zraněními, zaostávat za soupeři. Ale když je třeba, předvede, že sprinterským králem je ON! Tak jako při mistrovství světa v Pekingu, finále stovky vyhrál za 9,79 s, o setinu pomalejšímu Američanovi Justinu Gatlinovi zůstalo stříbro a zhořklý výraz.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Usain Bolt poráží ve finále stovky na MS v Pekingu Justina Gatlina.

Článek
Fotogalerie

V roce 2008 právě tady v Ptačím hnízdě získal při olympiádě své první velké zlato, od té doby kromě diskvalifikace v Tegu 2011 na velké akci neprohrál. Teď získal zřejmě ten nejméně očekávaný triumf.

Celé sezóně vládl Gatlin, muž s minulostí dvojnásobného dopingového hříšníka. Proto byl boj o sprinterského krále v Pekingu často vyobrazován jako souboj atletického dobra a zla. Z tohoto pohledu měl i pohádkový konec.

Ani odpolední semifinále kurzy na Boltův triumf nezvýšilo. Vždyť Jamajčan po pár metrech zaškobrtl a s vypětím všech sil se v čase 9,96 s prodral do finále. „Nevím, co se stalo, asi jsem špatně došlápl," líčil, zatímco Gatlin zvládl postup hladce nejrychlejším semifinálovým časem historie 9,77 s.

Bolt běžel uvolněněji

V 21.15 místního času přišel nejnapjatěji očekávaný moment šampionátu. Devítka sprinterů se seřadila do svých drah, Bolt se ocitl v obklíčení čtveřice Američanů. Jamajský fenomén působil vyrovnaně, zdravil fanoušky, při svém představení postupně odhalil obličej za svými dlaněmi.

Gatlin se neusmíval, bojovně zaťal ruce v pěst, jakoby naznačoval, že chce své soupeře roztrhat. Domácí fanoušky zatím nejvíce zajímal Ping-tchien Su, první čínský finalista stovky historie.

Start! Téměř dvoumetrový Bolt na něm tradičně ztrácí, Gatlin se dostává do čela. Jenže v závěrečných metrech Američan začal finišovat až příliš křečovitě a Bolt se před něj před cílovou čárou dostal. Pohledem doprava si ještě kontroloval, zda je opravdu první, a pak už mohlo Ptačím hnízdem znít reggae na oslavu atletické legendy.

Má deváté zlato

Devátou zlatou medailí se osamostatnil v čele historických tabulek světových šampionátů, další může přidat na dvoustovce a ve štafetě. „Chci být sprinterem číslo jedna do té doby, než skončím. To mě posouvá vpřed," vyprávěl majitel celkem patnácti triumfů z MS a OH. „Ale tady jsem mohl běžet rychleji, trochu jsem klopýtal, pořád to nebylo ode mě to nejlepší," ujišťoval 29letý Bolt.

Gatlin letos zaběhl pětkrát takový čas, který by mu stačil na zlato. Jenže v klíčový moment se zdál až příliš svázaný rolí favorita. Proto za cílem nevěřícně sledoval světelnou tabuli s výsledky s rukama za hlavou, prohru zažil téměř po dvou letech.

„Cítím se dobře. Na posledních pěti metrech jsem trochu klopýtal, to mě stálo energii. Jasně, každý chce vyhrát, ale Usain mě prostě na cílové čáře porazil. Teď se chci připravit na dvoustovku," vyhlížel odvetu.

Nečekané bylo obsazení bronzového stupínku. Podělí se o něj v čase 9,92 s zástupci nastupující sprinterské generace, dvacetiletí Američan Trayvon Bromell a Kanaďan Andre de Grasse.

Reklama