Hlavní obsah

Forma rychlokvaška vydržela jen v hale. Svět zrychlil a Maslák nestačil

Michal Osoba (Peking)Právo

Vyhrál mistrovství Evropy v hale i venku, pod střechou se stal také světovým šampiónem. Do Pekingu přijel Pavel Maslák obhajovat páté místo z Moskvy. Jenže v Ptačím hnízdě si odběhl jednu čtvrtku a skončil. Žádné semifinále, natož finále. Co stojí za nečekaně brzkým koncem českého rekordmana?

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Pavel Maslák na MS v Pekingu před startem běhu na 400 metrů.

Článek
Fotogalerie

Svou roli hrála letošní kvalita mužské čtvrtky. Maslákův čas 45,16 s by na každém předchozím šampionátu na postup hladce stačil, ale v Pekingu byl prvním nepostupujícím.

Jen v Maslákově rozběhu hned dva čtvrtkaři pokořili hranici 44 sekund! „Takové časy čekáte spíš ve finále. Svět se neskutečně zrychlil. Papírově to měl být jeden ze snazších běhů. Bohužel, byl jeden z nejtěžších,“ uznal český sprinter.

Pravdou ale je, že letošní sezóna není v jeho podání ideální. Po loňském zranění se blýskl v hale titulem mistra Evropy v pražské O2 areně, ale venku svou pověstnou rychlost nedokázal předvádět v takové míře jako v předchozích letech.

Na podzim byli opatrní

Na vině byla podle trenéra Dalibora Kupky obava z obnovení zranění v přípravě na tuto sezónu. Jizva ve svalu se totiž Maslákovi loni na podzim dál připomínala. „Jsem s Pavlem od jeho šestnácti let a měl jsem strašnou obavu, aby se znovu nezranil. Proto byl celý podzim vlažný a opatrný, byl jsem na něj měkký,“ vyprávěl kouč ještě před odletem do Pekingu.

V halové sezóně se drobná ulehčení v tréninku ještě tolik neprojevila. „Ale ta forma byla taková rychlokvaška, na jedno období. Pro nás byla hala prioritou číslo jedna, po 37 letech se v Česku konala taková akce. Ale trénink na čtvrtku nebyl podle našich představ,“ líčil Kupka.

Letošní sezónu možná Maslák ukončí předčasně, ve 24 letech však před sebou může mít ještě řadu úspěchů. Šampionát v Pekingu ale ukazuje, že ze svých excelentních časů bude muset havířovský rodák ještě ubrat, aby udržel krok se špičkou. „Rezerva tam určitě ještě je. A snad se kluci za rok zase zpomalí,“ pousmál se Maslák.

Reklama

Související témata: