Hlavní obsah

Nikdy o sobě nepochybuju, ujistil Bolt po nejtěžším závodu kariéry

Peking

Kruh se uzavřel, po sedmi letech pekingský večer opět patřil Usainu Boltovi. Jamajská sprinterská superstar odrazila ve finále stovky atak všech svých soupeřů včetně letos nejrychlejšího Justina Gatlina z USA, za čas 9,79 s získala své patnácté velké zlato a upevnila si výsadní pozici v atletické historii.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Usain Bolt oslavuje svůj triumf na stovce při MS v Pekingu.

Článek
Fotogalerie

Je teď cesta za triumfy složitější než před sedmi lety, kdy jste v Pekingu vyhrál poprvé?

Pořád jsem stejná osobnost, jen jsem zestárl. Stále se učím. Dříve, když přišlo zranění, bylo jednoduché se z něj vyhrabat. Teď už to tak snadné není. Proto se snažím dělat všechno správně, jím jen vhodné jídlo, dávám pozor, abych byl na správné cestě...

Vnímal jste, že většina atletického světa stála za vámi s vědomím, že triumf dopingového hříšníka Gatlina by image sportu nepomohl?

Chápu, proč si to lidé myslí. Ale já chtěl vyhrát hlavně kvůli sobě. A tohle byl určitě můj nejtěžší závod. Byla to drsná sezóna, Justin běhal rychlé časy a kouč mě varoval, že se na šampionát umí pokaždé skvěle připravit. Věděl jsem, že můžu uspět jedině, když zaběhnu bezchybný závod. Jsem na sebe hrdý, že jsem to dokázal.

Ale v posledních metrech jste se po Gatlinovi ohlížel. Viděl jste, že vyhrajete?

Nevím proč, ale jsem člověk, který se pořád rozhlíží, i když mě kouč upozorňoval, ať se soustředím na sebe. Poslední metry jsou má nejlepší část závodu, předklonil jsem se včas.

Pro atletiku nebyly poslední měsíce snadné s množstvím dopingových podezření...

Snad jsem ukázal, že je možné uspět i bez dopingu. Pořád na sobě makám, mám skvělého kouče, stále chci vítězit a být nejlepší.

Vůbec jste o triumfu v Pekingu během sezóny nezapochyboval?

Zeptejte se kteréhokoliv špičkového atleta, a řekne vám, že když o sobě začnete pochybovat, už jste závod prohráli. Nikdy o sobě nepochybuju, znám své schopnosti.

Reklama