Hlavní obsah

Nervy jako blázen, přiznal Juška. Sezónu snů završí světovým finále

Peking

Nervový systém dvaadvacetiletého dálkaře Radka Jušky prodělal další zatěžkávací zkoušku. V březnu na halovém mistrovství Evropy v Praze postoupil do finále jako poslední o jediný centimetr. Na světovém šampionátu v Pekingu na vlastní kůži poznal, že ani to nemusí být nejmenší možný rozdíl, který může rozhodovat o postupu.

Foto: Profimedia.cz

Český dálkař Radek Juška během kvalifikace mistrovství světa v Pekingu.

Článek

První pokus v Ptačím hnízdě svěřenec Josefa Karase přešlápl. Druhým dopadl s nedošlapem na 750 cm a nemohl tušit, že právě tento skok mu vydatně pomůže k finále. „Byl jsem naštvaný a svou roli hrály nervy. Věděl jsem, že ten třetí musím trefit, aby mě to poponeslo,“ líčil rodák z Hustopečí.

Před posledním skokem si ještě jednou zkusil roztleskat diváky. „Bylo to trochu náročné, těžší jak v Praze, ale někteří se chytli a trochu zatleskali. Navíc mi pomáhal i kouč,“ usmíval se Juška.

Odraz o fous

A třetí pokus skutečně trefil parádně, odrazil se těsně před plastelínou. „Díval jsem se na obrazovku, fakt to bylo o fous,“ oddechl si. Rozhodčí mu naměřili 798 cm a zařadil se na 11. místo. Pak se před Jušku posunul ještě obhájce zlata Alexandr Meňkov, zbývali poslední čtyři dálkaři.

„Nervy jako blázen, vždyť po mně skákal ještě Tornéus, který v Praze vyhrál,“ vyprávěl halový vicemistr Evropy. Jenže Švéd si připsal třetí přešlap, a tak zůstal Juška na dvanáctém místě.

S úplně stejnou délkou skoku jako třináctý Jihoafričan Godfrey Khotso Mokoena, jenže majiteli stříbra z olympiády 2008 tentokrát Ptačí hnízdo štěstí nepřineslo. Kromě pokusu dlouhého 798 cm už měl jen dva přešlapy, a tak ve prospěch Jušky rozhodl druhý nejlepší výkon.

Cílem užší finále

Pokud by analogie s pražským šampionátem pokračovala i v úterním finále, odvezl by si stříbro. Jenže konkurence je v Pekingu výrazně vyšší. „Na mistrovství světa to bude trošičku obtížnější, ale stát se může cokoliv,“ usmívá se první český dálkař ve finále světové akce od roku 2008, kdy skončil v Pekingu Roman Novotný osmý.

Pokusit se jeho umístění alespoň vyrovnat bude Juškovým základním cílem. „Určitě se budu snažit dostat do užšího finále, pak uvidíme,“ plánoval. K tomu by mu mohl vydatně pomoct i případný český rekord, k výkonu Milana Mikuláše 825 cm mu zatím chybí deset centimetrů…

Bez ohledu na výsledek finále ale bude letošní sezóna pro Jušku parádní. Stříbro na halovém mistrovství Evropy, stejný kov na ME do 23 let a teď finále mistrovství světa. „Tohle už je takový vrchol vrcholů,“ spokojeně se usmíval.

Reklama

Související témata: