Hlavní obsah

Vrchol? Tím bude až svatba, smál se sedmý tyčkař světa Balner

Michal Osoba (Peking)Sport.cz

Po svém posledním pokusu v soutěži se uklonil a zamával. Český rekordman ve skoku o tyči Michal Balner svoji životní sezónu vyšperkoval sedmým místem s výkonem 565 cm na mistrovství světa. Není divu, že 32letý skokan bude z Pekingu odjíždět spokojený.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Radostné gesto Michala Balnera.

Článek

Gesto po vašem posledním nezdařeném pokusu vyjadřovalo radost z povedené soutěže?

To ne, jen jsem poděkoval, že to bylo úžasné. Skákalo se mi parádně, ještě lépe než v kvalifikaci. Říkal jsem si: Všechno dávej na první pokus a bude to dobré. Buď vyjde i 580, nebo ne. Trochu jsme prokaučovali stojany, na druhý pokus jsem byl vysoko nad, trošku jsme to neodhadli. Ale jsem strašně spokojený, vydržel jsem zdravý, dostal jsem se tak daleko, užil jsem si to a těším se na další sezónu.

Berete sedmé místo i jako odměnu za to, že jste i po zraněních vytrval a dokázal se vrátit do špičky?

Kolikrát je mnohem těžší se dostat z kvalifikace, já si to letos konečně dobře nastavil v hlavě. Vždycky jsem byl vyplašený od začátku do konce, někdy jsem měl smůlu nebo zranění, která mě dlouhé roky provázela. Letos jsem byl konečně zdravý. Jen tady při rozcvičení jsem si trochu vyhodil krk, takže nemůžu kývat, ale nijak mě to nelimitovalo. A sezóna neskončila, čekají mě tři závody včetně finále extraligy.

Ale vrchol byl tady.

To ano, ale ještě chci zaskákat dobře v Itálii a Německu. A hlavně můj vrchol přijde 12. září, kdy mám svatbu, na tu se musím taky připravit. (úsměv) A pak začít trochu regenerovat, nejsem už nejmladší. Hala je za chvilku, to uteče jak voda.

Překvapilo vás, že Francouz Lavillenie opět nedosáhl na zlato?

Je to jediná medaile, která mu chybí, nevím, jestli je to nějaké prokletí… Ještě není mistrem světa, v Tegu vyhrál Wojciechowski, pak Holdzeppe, letos Barber. Už je mi ho trochu líto, zaslouží si to, skáče dobře.

Může už to u Lavillenieho být psychická frustrace?

Myslím, že ne. Jsou různé typy doskočišť, tady je trošku menší, co se týče jazyků, takže se opticky odrážíte mnohem dál, což mi úplně nevyhovuje. A je trošku vyšší, tak třeba Lavillenie, která má strašně velký ohyb tyče, se opírá o doskočiště a třeba ho to nepouští. Nevím, jestli to byla ta chyba, ale tahal to nahoru, je strašně vysoko a pak padal zpátky.

Na medaili nakonec stačilo 580 centimetrů na první pokus.

Jsou tam tři, bude na stupních pět lidí. V sektoru jsem si říkal, že 580 na první by mohla být i medaile. Původně jsem čekal, že minimálně tři skočí 590, ale chyběl tam ten Frantík, takže jsem se spletl. (úsměv)

Reklama

Související témata: