Hlavní obsah

Jak dlouho ještě může Bolt vládnout? Hrozbou mladíci i vlastní tělo

Peking

Spasitel. Zachránce atletiky. Světová média se předhánějí ve chvalozpěvech na adresu nejlepšího sprintera historie Usaina Bolta, který skalpem Justina Gatlina ušetřil atletiku dalších dopingových pochybností v případě, že by se králem nejprestižnější disciplíny stal dvakrát usvědčený podvodník.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Usain Bolt po triumfu na stovce v Pekingu.

Článek
Fotogalerie

Už sedm let je Bolt s jedinou výjimkou výhradním dovozcem zlatých kovů ze světových šampionátů i olympijských her na stovce, dvoustovce i ve štafetě. Jenže bilance, která nemá atletické historii obdoby, někdy musí skončit a pohled na jeho vítězné náskoky naznačuje, že ten moment se blíží, v Pekingu triumfoval o pouhých 13 tisícin. Co nejvíce ohrožuje Boltův plán zůstat sprinterskou jedničkou až do konce kariéry?

ZRANĚNÍ

Obzvláště poslední tři sezóny jsou pro Bolta bojem se zdravím, namáháno tělo se připomíná stále častěji. Záda, nohy, naposledy křížokyčelní kloub… „Doktor Müller-Wohlfahrt je můj zachránce,“ neopomenul v Pekingu poděkovat svému dvornímu lékaři, u něhož je v Mnichově častým hostem. Ve snaze zůstat zdravý upravil i životosprávu.

VĚK

Boltovi je čerstvých 29 let, ve světové špičce zdaleka není nejstarší. Jenže na vrcholové úrovni běhá od svých patnácti let, rok co rok svoji pozici musí potvrzovat na šampionátech a velkých mítincích. Původně plánoval skončit po olympiádě v Riu, dle posledních vyjádření si kariéru chce prodloužit do mistrovství světa v Londýně za dva roky.

GATLIN

Američanovi je sice už 33 let, ale nevypadá, že by se chystal zpomalovat. „Bud stále dopuje, nebo ty látky, co bral předtím, odvádějí parádní práci. Není jiný způsob, jak by v téhle fázi kariéry mohl běhat tak rychle,“ řekl už vloni BBC bývalý mistr světa na čtvrtce překážek Dai Greene. Tak či tak, Gatlin prahne po další odvetě. Buď už ve čtvrtek na dvoustovce, nebo 14. srpna 2016 při stovce v Riu. Jen nesmí pod Boltovým tlakem sprintersky zkolabovat jako v neděli na stovce.

NOVÁ GENERACE

Boltovi soci už se nerekrutují jen z generace třicátníků Gatlin, Gay či Powell. V pondělí se při vyhlášení v Pekingu tísnili na stupních dva dvacetiletí studenti zámořských univerzit, kteří si ještě ani nesmějí vydělávat na mítincích. Američan Trayvon Brommell a Kanaďan Andre de Grasse by mohli být budoucností světového sprintu, příští rok by se k nim mohl přidat uzdravený mistr světa z Tegu Yohan Blake.

Boltovy vítězné náskoky na stovce
OH 2008 Peking0,20 s (před Thompsonem)
MS 2009 Berlín0,13 s (před Gayem)
OH 2012 Londýn0,12 s (před Blakem)
MS 2013 Moskva0,08 s (před Gatlinem)
MS 2015 Peking0,01 s (před Gatlinem)

Reklama

Související témata: